Ekonomija

Najbolji poslovni potez u augustu: Investiranje u jamu Raspotočje

Ulaganje 20 miliona KM u jamu Raspotočje zeničkog Rudnika mrkog uglja kako bi se stvorili uvjeti za sigurniji i humaniji rad rudara te povećalo zapošljavanje i proizvodnja, najbolji je poslovni potez u mjesecu augustu ove godine na osnovu analiza i rangiranja koje mjesečno rade analitičari portala Indikator.ba.

Ova jama je već decenijama na lošem glasu zbog čestih havarija i nesreća sa tragičnim epilogom. Odluka Elektroprivrede BiH da kroz sistem dokapitalizacije u iznosu od 40,3 miliona KM ovaj rudnik ekonomski i tehnološki oporavi važan je doprinos ukupnoj stabilizaciji u energetskom sektoru.

Među tri poslovna poteza koji su u prošlom mjesecu konkurisali za ocjenu najbolji bila je i odluka Skupštine grada Trebinja o prodaji 60.000 kvadratniuh metara zemljišta u vlasništvu ove lokalne zajednice i zainteresovanost ruskog investitora da na njemu izgradi najveći trgovački objekat u ovom dijelu Balkana u šta planira uložiti između 10 i 12 miliona KM.

U konkurenciji su bili Opština Čelić i tešanjska AS grupa s namjerom da se promjenom vlasnika i novim ciklusom investiranja revitalizira i ponovo pokrene proizvodnja u Tvornici za preradu voća i povrća Fruteks. Time se stvaraju uslovi za zapošljavanje 100 radnika i garantuje otkup brojnim proizvođačima poljoprivrednih proizvoda. I u ovom slučaju AS grupa se pokazala kao kompanija kojoj je veoma stalo do razvoja domaće proizvodnje i spasavanja propalih industrijskih resursa.

REGIJA: JADRANSKO-JONSKI GASOVOD

Potpisivanje memoranduma o razumijevanju za projekat jadransko-jonskog gasovoda, obavljeno u Dubrovniku krajem augusta najbolji je poslovni potez u regiji u proteklom mjesecu. Taj gasovod će biti generator energetske stabilnosti u regiji. On će unaprijediti konkurentnost i sigurnost snabdijevanja ovim energentom za što su kao potpisnice Memoranduma posebno zainteresirane Hrvatska, Crna Gora, Albanija ali i Bosna i Hercegovina.

EVROPA: SPAJANJE BANAKA

Za najbolji poslovni potez u regiji konkurisali su i pregovori o spajanju Deutsche Bank i Commerzbank čime bi se prevazišla fragmentacija banaka kao glavna prijetnja u profitima u bankarskom sektoru i osigurala dugoročna održivost. Kombinovana tržišna vrijednost dviju spomenutih banaka iznosi oko 26 milijardi euro.

SVIJET: PROIZVODNJA ANTIBIOTIKA PRODANA ZA 1,6 MILIJARDI DOLARA

Britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca je pristala da američkom gigantu Pfizeru proda jednu od svojih jedinica, koja se bavi proizvodnjom antibiotika. Pfizer će za kupovinu izdvojiti 1,6 milijardi dolara, što je najveća akvizicija u svijetu u augustu ove godine i po ocjeni Indikatora.ba najbolji poslovni potez u minulom mjesecu.

Kako se očekuje, prodaja divizije AstraZenece će se okončati u četvrtom kvartalu. U kompaniji ističu da će im prodaja omogućiti da se fokusiraju na razvoj lijekova u njihovim glavnim područjima – rak, respiratorne bolesti i kardiovaskularne bolesti.

Priredio: Hajdar Arifagić

Indikator.ba

Povezani članci

Back to top button