Za djecu i omladinu

Savjeti kojih se trebamo pridržavati za naše dobro: Ne padaj u zamku prenošenja tuđih riječi!

PRENOŠENJE

Ne padaj u zamku prenošenja tuđih riječi. To je loša osobina koja će te uvaliti u poniženje i dovesti na loš glas. Prenosi ljudima samo pozitivne stvari. Ne budi glasonoša koji prenosi ljudima samo afere i nedaće. Rušeći odnose među ljudima i unoseći pogan u srca možeš zadobiti samo Allahovu srdžbu i ljudsku mržnju! Budi onaj ko će čuvati ljudsku čast i imati čist jezik. Čuvaj se da za tebe ne budu govorili: „Taj i taj je o tom i tom rekao to i to loše“, jer ćeš na taj način postati loš prenosilac lošega i zaslužiti lošu kaznu.

ODJEĆA I POSUĐE

Riješi se suvišne odjeće i posuđa, i drugih stvari. Mjesečno izvrši inventuru kuće i ureda. Otarasi se neispravnih uređaja, stare odjeće i suvišnih papira. Presloži sve, bit ćeš pošteđen anarhije, nereda i zbrke. Neka sve bude na svome mjestu. Štedi i budi umjeren. Koliko neispravnih olovki čuvaš, koliko neispravnih mobitela, koliko razbacanih papira i starih pozivnica ima u tvome uredu! Čemu taj nered i nemar?

TVOJE SRCE

U svojim grudima zasadi lijepu bašču. Oplijevi srce od bodljikavog i štetnog rastinja zavidnosti, zlobe i mržnje. Zasadi cvijeće ljubavi, milosti, vjere i mira. Kad tvoja bašča procvjeta, zamirisat će svima oko tebe, a plodovi dobročinstva, ljubavi, koristi i nesebičnosti dospjet će do tvojih komšija i braće. Prije svih drugih, ti ćeš uživati u toj bašči u tvojim grudima, a zaslužit ćeš time i džennetske bašče.

VODA

Pij puno vode, ona je jedna od najvećih blagodati. Ljekari savjetuju da se to čini, jer je voda jedan od najkorisnijih napitaka i lijekova. Uzvišeni veli: „Od vode smo stvorili sve živo.“ Neka je uz tebe uvijek čaša vode umjerene temperature. Ona ispire bubrege, čisti želudac, obnavlja krv, pomaže u probavi hrane, vraća vitalnost, godi jetri i krvnim žilama, gasi žeđ. Pomaže i u kontroli tjelesne težine.

POZIV NA RAZMIŠLJANJE

Svakoga dana sebi daj priliku da razmišljaš nekoliko minuta. Razmišljaj o veličini Stvoritelja i o Njegovim stvorenjima. Razmišljaj o svome životu i povratku, o tome šta si obavezan činiti. Svodi račune sa sobom, prisjeti se svojih grijeha i pokaj se za njih. Ako neprestano budeš u ljudskoj gužvi i strci, teško ćeš naći priliku za razmišljanje, i to će te često onemogućiti da postupaš ispravno. Osama je lijepa i dobra za ljudsko srce. Pretjerano komuniciranje s ljudima dovodi do toga da se zalud troši vrijeme.

Nastaviće se …

Izvor: ”Mapa Puta”
Autor: Aid el-Karni
Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

Povezani članci

Back to top button
internal_server_error<![CDATA[WordPress &rsaquo; Error]]> 500