Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Nahla – 15 godina inspiracije

Nahla – 15 godina inspiracije

Uz prisustvo sadašnjih i bivših zaposlenica i saradnica, koje su u različitim periodima našeg djelovanja bile dio tima, Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” je prigodnom svečanošću obilježio 15 godina rada i djelovanja.


U prijatnoj atmosferi ispunjenoj emocijama prisutne aktivistice evocirale su uspomene na početke rada organizacije i upoznate su s rezultatima postignutim u obrazovanju i osnaživanju desetina hiljada žena u proteklom periodu.

Nahla je kroz petnaestogodišnji rad dosegla organizacijsku zrelost i prepoznata je kao bitan partner u razvoju obrazovanja odraslih u BiH i osnaživanju žena. Nahla danas pruža poticajno okruženje koje inspirira žene da razmjenjuju iskustva, sagledavaju nove perspektive, koriste vlastite potencijale i unose radost življenja u svoju svakodnevnicu. Nahla ohrabruje ženu da uzme aktivnu ulogu u svom životu i kompetentno učestvuje u društvenim procesima.

Razvili smo 40 obrazovnih programa i obuka, koje je u prethodnih 15 godina koristilo preko 50.000 žena u dobi od 18 do 80 godina. Ovi programi omogućavaju ženi stjecanje znanja, vještina i razmjenu iskustva u oblastima koje su joj potrebne za kvalitetniji lični i društveni život, duhovni razvoj i ekonomsko osnaživanje.

Kao organizaciju, Nahlu krasi otvorenost za sve žene, bez razlike i bez obzira na njihovu pripadnost. Kroz svoje usluge i rad, Nahla osigurava novčana sredstva za svoje osnovne potrebe, što je čini nezavisnijom i samostalnijom od većine nevladinih organizacija u BiH. Svjesni da žene trebaju podršku u svim dijelovima naše zemlje, pored Sarajeva, otvorili smo svoje centre i u Bihaću i Tuzli.

Mr. Đermana Šeta, predsjednica Skupštine CEI “Nahla“, podsjetila je prisutne da je vizija Nahle prije 15 godina bila samo ideja direktorice i osnivačice Sehije Dedović, koja je osjećala vjersku i građansku obavezu i odgovornost da pokuša uraditi nešto dobro i pozitivno u bosanskohercegovačkom društvu. Osim nekoliko vizionara, niko nije vjerovao u njene ideje. Danas su njene ideje postale stvarnost.

To ne bi bilo moguće bez uspješnog radnog tima koji neprestano predano radi na osmišljavanju novih načina i mogućnosti za djelovanje. Jedna od velikih prednosti Nahlinog tima zasigurno jeste njegova interdisciplinarnost. Nahline uposlenice, saradnice, aktivistkinje, volonterke, prijateljice, timskim radom stalno nastoje da budu bolje u onom što rade, da zadovolje visoka očekivanja i potrebe svojih korisnica, partnera i zajednice u cjelini kroz odgovornost, posvećenost, profesionalizam i uspostavljanje najboljih praksi u oblastima u kojima djeluju.

„Preko 130 Nahlinih zaposlenica i saradnica u proteklih 15 godina svojim radom su utkale dio sebe u ove rezultate i zato trebaju osjećati ponos i radost, ali i razmisliti da li zajedno možemo uraditi još više. Mnoge naše zaposlenice i saradnice danas žive širom svijeta, od Australije, Azije, Zapadne Evrope, Amerike, pa do Kanade i mnoge od njih i tamo žive ideju Nahle, pokrećući pozitivne i dobre stvari u svojoj zajednici“, istakla je mr. Sehija Dedović, direktorica CEI „Nahla“.

“Nadamo se da ćemo, započinjući novo poglavlje u svom djelovanju, zadržati svijest o ozbiljnosti i odgovornosti kojom nas je zadužio sav trud i rezultati u proteklih petnaest godina, ali i da ćemo nastaviti gledati naprijed, u nove izazove odgovarajući na njih u skladu sa zahtjevima vremena koje ih donosi, ne zadovoljavajući se samo rezultatima iz prošlosti”, poručila je direktorica Dedović.

nahla.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top