Kultura i tradicija

BiH: U Bihaću održana prva u nizu projekcija filma “Košnica“

Kako su saopštili iz Centra za edukaciju i istraživanje “Nahla”, prva projekcija Košnice održana je u prepunoj dvorani kina Cinestar u Bihaću, koja nije bila dovoljna da primi sve zainteresirane za temu kojom se bavi ovaj film

U sedmici u kojoj svijet obilježava 19. novembar – Dan poduzetništva žena, Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” uz podršku Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini sinoć je prikazivanjem u Bihaću započeo realizaciju niza projekcija filma “Košnica“ u bh. gradovima, uz prateće panel diskusije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako su saopštili iz Centra za edukaciju i istraživanje “Nahla”, prva projekcija Košnice održana je u prepunoj dvorani kina Cinestar u Bihaću, koja nije bila dovoljna da primi sve zainteresirane za temu kojom se bavi ovaj film.

Film Košnica (Hive) je uvjerljivi pobjednik prošlogodišnjeg Sundance Film Festivala i jedan od kandidata u užem izboru za ovogodišnjeg Oskara. Film prati istinitu priču žene koja, u želji da osigura egzistenciju za svoju porodicu, pokreće biznis, ali njena volja za nezavisnošću i samoodrživošću ubrzo nailazi na izazove i neprijateljstvo patrijarhalne okoline.

Panel diskusija nakon projekcije okupila je sagovornike/ce iz nevladinog sektora, predstavnike/ce omladinskih organizacija, poduzetnica, javne uprave i državnog sektora te Ambasade Švicarske u BiH. Panelisti/ce su otvorili diskusiju i potakli na promišljanje o konkretnim akcijama kad je u pitanju unapređenje rodne ravnopravnosti i pozicije žena u društvu.

Videolinkom u razgovor se uključila i autorica filma Blerta Basholli koja je odgovarala na pitanja prisutnih o procesu nastanka samog filma.

Daniel Hunn, ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini, u svom obraćanju je povukao paralelu s iskustvima Švicarske u oblasti rodne ravnopravnosti

“Diskusija na temu rodne ravnopravnosti nastavlja biti relevantna tema u Švicarskoj i danas. Kad govorimo o politici i javnoj upravi, razlika u zastupljenosti spolova je manja. Imali smo sastave vlade gdje su žene činile većinu, pet od šest najviših menadžerskih pozicija su pripadale ženama u Ministarstvu vanjskih poslova Švicarske. Svijest o značaju različitosti u politici i javnoj upravi je visoka – Švicarska se nalazi među prvih deset zemalja u Globalnom izvještaju o rodnom jazu koji svake godine objavljuje Svjetski ekonomski forum (WEF)“, rekao je.

“Mi vjerujemo da su jednake mogućnosti ključ za održivi razvoj, ekonomski napredak i borbu protiv siromaštva. Stoga, tri su prioriteta u švicarskim programima: podrška pravima žena, jačanje ženskog ekonomskog osnaživanja i motiviranje žena na učešće u politici“, poručio je ambasador Hunn.

Senida Karasalihović-Adilović, izvršna direktorica Centra za edukaciju Nahla u Bihaću, govorila je o ulozi edukacije i osnaživanja žena i naglasila:

“Nahla djeluje pune 22 godine u BiH i preko 10 godina u Bihaću i od izuzetnog nam je značaja što smo prepoznate u društvu po našem osnaživanju žena, jer upravo žene su temelj jednog društva. Mi smo se uvijek trudile da pristupamo osnaživanju žene u jednom holističkom smislu i da ponudimo ženi sve ono što joj treba, na individualnom nivou. Od ličnog rasta i razvoja same njene ličnosti, kako bi se osjetila osnaženom za nove poduhvate, pa dalje kroz različite obuke koje su usmjerene na njena profesionalna usmjerenja.“

Na panelu su učestvovale i dvije poduzetnice iz Bihaća, Mirzeta Isić, vlasnica kompanije MIssNet, i Azra Mahmutović, vlasnica obrta Bihaćka svijeća.

“Počela sam raditi svijeće kao hobi, ali sam se registrovala nakon tri mjeseca. Danas se mogu pohvaliti da moje svijeće gore u mnogim hotelima u USK, na svim proslavama i veseljima i ja danas imam svoju ekipu koja izrađuje svijeće. Članica sam i Obrtničke komore i preporučujem svima koji se žele baviti poduzetništvom da se obavezno učlane. Ljudi iz Obrtničke komore su tu da vam pomognu i da vas upute na to koje opcije imate da unaprijedite svoj biznis“, rekla je Mahmutović.

Sljedeća projekcija filma Košnica je u Travniku u utorak, 22. novembra, a nakon toga slijede projekcije u Goraždu, Brčkom i Tuzli.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button