Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Na platou Igmanske džamije proučena dova šehidima Bosne i Hercegovine

Na platou Igmanske džamije proučena dova šehidima Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2015”, danas je na platou Igmanske džamije proučena dova za sve šehide Bosne i Hercegovine te klanjana džuma-namaz, molitva muslimana petkom, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Vjerski program manifestacije je počeo učenjem odlomaka iz Kur'ana koje su učili vojni imami i nekoliko imama iz Republike Turske.

Nesib ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga BiH, prisutnima je kazao kako se nikada ne smiju zaboraviti šehidi koji su branili BiH od agresije.

“Želimo da se prisjetimo na najbolje sinove Bosne i Hercegovine. Ovdje se nalaze razna izviđačka udruženja i vjernici, ali mislim da nas treba biti puno više. Imamo svoje junake i šehide koje ne smijemo zaboraviti. Svoju djecu moramo poučiti pod kojom zastavom su se borili naši šehidi. Nama je važna zastava i država. Našu državnu zastavu moramo voljeti i poštovati, to je emanet šehida”, rekao je Hadžić.

Nakon toga na platou džamije na Igmanu održan je defile u kojem su veterani nosili ratne zastave BiH.

Vojni muftija Hadis ef. Pašalić je izrazio zahvalnost svima koji su došli da iskažu poštovanje prema današnjem događaju.

“Ovdje je utemeljena prva džamija nakon 100 godina. Ovdje su muslimani branili svoju domovinu. Ovdje je prolivena šehidska krv. Naši šehidi zalog su naše budućnosti. Bez njih, bez sjećanja na njihove žrtve mi nećemo imati ništa. Prilika je da ovdje istaknemo preuzeti emanet prema zajednici i državi”, rekao je Pašalić.

Napomenuo je kako je potrebno da što prije zajednica i država pokrenu potrebne reforme i napreduju.

– Mladi trebaju kreirati svoju budućnost –

“Reforme nam trebaju kako bi mladi kreirali svoju sadašnjost i budućnost. Moramo se početi kretati jer u kretanju je bereket”, rekao je Pašalić.

Nakon džuma-namaza zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić je na hutbi kazao da je ovo važan momenat u historiji muslimana u BiH da se prisjete šehida koji su branili BiH.

“Ovo je prlika da se prisjetimo šehida. Oni koji su dali svoj život za islam, svoju porodicu i svoju domovinu. Ne recite za njih da su mrtvi, oni su živi, ali ih vi ne vidite. Oni su među vama i sa vama. Oni se mole za vašu budućnost. Danas smo na Igmanu, bosanskohercegovačkom Bedru, koji znači pobjedu, nadu i sigurnu budućnost onih koji se bore za istinu”, rekao je Smajić.

Inače, veliki broj građana, veterana, članova porodica šehida i visokih funkcionera prisustvovalo je današnjoj manifestaciji na Igmanu.

Kao i prethodnih godina i ovaj put je upriličen niz aktivnosti, među kojima je i odavanje počasti na šehitlucima i spomen obilježjima na planini Igman, dova šehidima BiH, a upriličene su i sportske aktivnosti.

Ovogodišnja, 16. po redu, tradicionalna manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2015” ima za cilj da okupi preživjele učesnike odbrane iz svih krajeva BiH, koji će evocirati uspomene i sjećanja na teške godine borbe protiv agresora na BiH, te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe u sudbonosnim danima odbrane kako Igmana tako i glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top