Vijesti iz zemlje

Mostar: Skokom bez aplauza odana počast žrtvama genocida u Srebrenici

Na 23. godišnjicu genocida, Mostar je odao počast nevinim žrtvama i uz tradicionalni skok bez aplauza sa Starog mosta u 11:07 sati i bacanjem cvijeća u Neretvu cijelom svijetu poručio da se zlo koje je snašlo Srebrenicu ne smije zaboraviti i nikada nikome ne smije ponoviti, javlja Anadolu Agency (AA).

Skok u ledenu Neretvu s UNESCO-ovog spomenika izveo je dugogodišnji član Kluba skakača u vodu Mostari Ermin Sarić, nakon što je u rijeku bačeno cvijeće koje simbolizira nevinost žrtava Srebrenice.

“Želim svim generacijama poručiti da ovaj datum nikada ne smiju zaboraviti i da se Srebrenica ne smije ponoviti”, poručio je Sarić sa Starog mosta.

Za njega je, kako ističe, ovaj skok bez aplauza svake godine poseban, te ga posvećuje svim žrtvama i svim borcima Armije RBiH i onih koji su dali život za BiH, Mostar, Stari most i skakače.

U ime Kluba skakača u vodu “Mostari”, Saša Oručević je za AA kazao kako Klub skakača u vodu svake godine tradicionalno obilježi ovaj tužni datum skokom bez aplauza i na primjeren način daje pijetet svim nevinim žrtvama.

“Svake godine Klub skakača u vodu ‘Mostari’ uradi najmanje što može, ali i najviše što može. Jednostavno, da obilježimo godišnjicu genocida u Srebrenici i da pošaljemo poruku da se ovo nikada i nikome ne ponovi i da se ne zaboravi”, kazao je Oručević za AA.

Skokom bez aplauza, kako naglašava, cijelom svijetu se s UNESCO-ovog spomenika pošalje poruka da se zločin ne smije zaboraviti i da se nikada ne smije ponoviti.

Zbog genocida u Srebrenici današnji dan obilježen je tugom i žalosti u gradu na Neretvi. Zastave su na državnim ustanovama i institucijama spuštene na pola koplja, građani i brojni turisti nose “cvijet Srebrenice”, a u ugostiteljskim objektima nema muzike i zabavnih sadržaja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button