Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mostar: Skok bez aplauza sa Starog mosta za žrtve genocida u Srebrenici

Mostar: Skok bez aplauza sa Starog mosta za žrtve genocida u Srebrenici

Zastave su na državnim ustanovama i institucijama spuštene na pola koplja, građani i brojni turisti nose „Cvijet Srebrenice“, a sa Starog mosta u 11 sati i 7 minuta, skokom bez aplauza odana je počast nevinim žrtvama.  Na 21. godišnjicu genocida u Srebrenici Mostar je u znaku žalosti. Zastave su na državnim ustanovama i institucijama spuštene na pola koplja, građani i brojni turisti nose “Cvijet Srebrenice”, a sa Starog mosta u 11 sati i 7 minuta, skokom bez aplauza odana je počast nevinim žrtvama, javlja Anadolu Agency (AA).

Skok bez aplauza u organizaciji Kluba skakača u vodu “Mo Stari” izveo je Nermin Sarić koji se prije skoka u hladnu Neretvu pomolio za žrtve Srebrenice.

“Svake godine 11. jula skačem za Srebrenicu. To mi je čast i vazda ću 11. jula skakati dok sam god živ. Istina će, nadam se, izaći na vidjelo i treba da se počinitelj kazni”, kazao je Sarić za Anadolu Agency (AA).

Skokom bez aplauza Klub skakača u vodu “Mo Stari” želi poručiti cijelom svijetu da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti i da se počinitelji genocida moraju kazniti.

Pod sloganom “Da se ne zabravi i da se nikada ne ponovi”, brojni građani Mostara, kao i brojni turisti danas nose “Cvijet Srebrenice”, kako bi odali počast žrtvama genocida.

Kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka još 127 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u julu 1995. godine, bit će obavljena danas u Memorijalnom centru u Potočarima

Na komemorativnom skupu u Srebrenici sudjelovat će veliki boj građana Mostara, a među njima i oko 40 biciklista koji su ove godinu po prvi put iz grada na Neretvi organizirali biciklistički maraton Mostar – Srebrenica.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com