Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Most Hasana Brkića u Mostaru prekriven transparentom “Don't forget genocid in Srebrenica”

Most Hasana Brkića u Mostaru prekriven transparentom “Don't forget genocid in Srebrenica”

Izricanje presude pažljivo se pratilo u prostorijama Udruženja logoraša Mostar, Udruženja građana “Sinovi Mahale”, ali i u brojnim gradskim objektima  Izricanje presude Haškog suda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, povrede ratnog prava i običaja počinjene progonom Bošnjaka i Hrvata, njihovim istrebljenjem, ubojstvima, deportacijama tijekom rata u BiH od 1992. do 1995., danas je putem izravnih medijskih prijenosa u Mostaru praćeno s velikim zanimanjem, javlja Anadolu Agency (AA).

Izricanje presude pažljivo se pratilo u prostorijama Udruženja logoraša Mostar, Udruženja građana “Sinovi Mahale”, ali i brojnim gradskim objektima.

Za vrijeme izricanja kazne Karadžiću, usprkos jakoj buri most Hasana Brkića u Mostaru prekriven je gigantskim transparentom 16 sa 20 metra sa ispisanom porukom “Don't forget genocid in Srebrenica”, što je organiziralo Udruženje građana “Sinovi mahale”.

Predsjednik navedenog udruženja Dževad Pašić je za Anadolu Agency (AA), kazao kako je izricanje presude Radovanu Karadžiću od velikog značaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

“Ovo je povijesni trenutak u kojem će se definirati status Srebrenice i genocida koji se tamo dogodio. Ovaj dan je izuzetno važan svima onima koji su preživjeli golgotu i onima koji su izgubili nekoga svoga tijekom genocida u Srebrenici. Stoga smo ovim transparentom htjeli reći da je Mostar uz njih i uz Srebrenicu”, kazao je Pašić.

Najoštrija presudu i optužba za genocid, kako ističe, neće umanjiti bol onih koji su preživjeli golgotu ili bližnjega izgubili, ali vjeruje da će im donijeti neku vrstu smiraja i utjehe da ipak pravda postoji.

“Svi znamo da je Radovan Karadžić i prije viđam u Beogradu i svugdje, kao i to da je imao svoje jatake i da su ga čuvale oružane službe Srpske Republike, ali drago mi je da je nakon toliko godina uhapšen i veoma mi je drago da je danas presuda za smiraj svih oni ljudi koji su preživjeli patnje stradanja i gubitak svojih najmilijih.”

Isti transparent je bio postavljen na Starom mostu 11. jula kad je uz skok bez aplauza obilježeno 20 godina od genocida u Srebrenici, uz jasnu poruku da se takvo što ne smije zaboraviti niti ikad ikome ponoviti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top