Vijesti iz zemlje

“Merhamet” i “Islamic Relief” tokom ramazana šalju pomoć narodu Jemena

- Sredstva od 44.115 KM će biti utrošena za nabavku prehrambenih paketa koji će tokom mjeseca ramazana biti podijeljeni ugroženim porodicama u Jemenu

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” i “Islamic Relief Bosna i Hercegovina” uputiće pomoć u iznosu od 44.115 konvertibilnih maraka (KM) stanovnicima Jemena ugroženim ratnim dejstvima.

Odluka je to sa današnjeg sastanka predsjednika humanitarne organizacije “Merhamet” Kenana Vrbanjca i direktora organizacije “Islamic Relief Bosna i Hercegovina” Emira Čiče, održanog u sjedištu “Merhameta” u Sarajevu.

Čelnici ove dvije partnerske organizacije, Vrbanjac i Čiča, kazali su da će sredstva biti utrošena za nabavku prehrambenih paketa koji će tokom mjeseca ramazana biti podijeljeni ugroženim porodicama u Jemenu.

“Merhamet” je prikupio 11.000 KM tokom akcije “Pomoć stanovništvu Jemena”, koju je ova humanitarna organizacija pokrenula zbog gladi i humanitarne krize izazvane ratom u Jemenu. “Merhametovu” akciju su i ovoga puta podržali građani u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

“Islamic Relief” je za ugrožene stanovnike Jemena prikupio novčanu pomoć od 33.115 KM.

Iz “Merhameta” su podsjetili da se prema podacima UNICEF-a više od sedam miliona djece suočava sa ozbiljnom prijetnjom od gladi u Jemenu. Danas u toj zemlji 1,8 miliona djece mlađe od pet godina suočeno je sa akutnom neuhranjenošću, a 400.000 sa teškom akutnom neuhranjenošću.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button