Vijesti iz zemlje

Mekteb Medžlisa IZ Livno u posjeti Memorijalnom centru Potočari

Medžlis IZ Livno svake dvije godine, za učenike osim i devetih razreda, organizira edukativnu ekskurziju u Srebrenicu, kako bi svi polaznici mekteba imali priliku upoznati se sa dešavanjima u Potočarima, Bratuncu i Srebrenici tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ekskurzija je organizirana 20. i 21. juna, a predvodili su je, glavni imam medžlisa Livno, hafiz Mahir ef. Kevrić i muallima Šejla M.K.

Obzirom na udaljenost Srebrenice od Livna, ekskurzija je bila dvodnevna, sa konakom u Potočarima, u centru MFS Emmaus. Hafiz Mahir ef. Kevrić izrazio je veliko zahvalnost voditeljima MFS Emmausa na predivnom dočeku, a video je objavljen i na facebook stranici Medžlisa IZ Livno. Musafiri su u centru imali priliku pored noćenja imati i dva obroka, te su se mogli koristiti sportskim i rekreativnim terenima koji se nalaze u okviru centra.

Prvog dana putovanja posjetili su grad Bratunac i Memorijani centar Veljaci, koji je ustvari šehidsko mezarje na kojem su ukopane civilne žrtve rata. Bratunac je bio prva meta agresora, obzirom da je u neposrednoj blizini graničnog prijelaza, te su u njemu stradali brojni civili, žene, starci i djeca, a velika većina odraslih muškaraca je nakon oduzimanja oružja i sabiranja na poligonu u gradu, odvojena, zarobljena i surovo pogubljena.  Veliki je broj Bratunčana koji se još uvijek vode kao nestali.  Predstavnici MIZ Bratunac dočekali su goste iz Livna i upoznali ih sa ovim informacijama.

Nakon Bratunca, posjetili su memorijalni centar u Potočarima, gdje su učenici dočekani od strane predstavnika centra, te uz obraćanje i prikazivanje filma, bivaju upoznati sa svim zločinim u vrijeme dešavanja genocida u Srebrenici.

Ostatak dana proveli su u centru Emmaus, a akšam namaz obavili u čaršijskoj džamiji u Srebrenici, gdje su ih dočekali glavni imam Damir ef. Peštalić i imam Ahmed ef. Hrustanović.

Drugi dan putovanje je nastavljeno prema Sarajevu. U Sarajevu su posjetili Tunel spasa, gdje su učenici uz veliko oduševljenje slušali obraćanje Harun ef. Hodžića koji je svojim prijemčivim obraćanjem fascinirao djecu, te ih izuzetno zainteresirao za dešavanja tokom rata u opkoljenom Sarajevu. Poslije su se uputili ka šehidskom mezarju Kovači i posjetili mezar prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, proučili Fatihu, te poslušali obraćanje glavnog imama hafiza Mahir ef. Kevrića.

Sudeći prema komentarima djece, bilo je ovo izuzetno poučno i edukativno putovanje, na kojem su naučili mnogo činjenica o ratnim dešavanjima u BiH, a cijelu priču su zaključili dovom Uzviešnom Allahu da se nikada i nikome ne ponove zločini kakvi su zadesili pripadnike Bošnjačkog naroda u periodu ’92-’95. godina.

Šejla M.K.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button