Vijesti iz zemlje

Udruženje žena MIZ Livno: Predavanje o historiji Bosne i Bošnjaka

Program “Jačanjem majke jačamo porodicu” nastavljen je sa novim predavanjem i druženjem za mlade majke. Predavanje je održala prof. historije Lejla Spahić, a realizirano je preko skypa, što nimalo nije umanjilo njegov kvalitet i namjenu.

Tema predavanja bila je “Historija Bosne i Bošnjaka”, koje je prof. Lejla iznijela na vrlo interesantan način, fokusirajući se najviše na period srednjovijekovne Bosne, kada je Bosna bila banovina, a onda i kraljevina. Brojna arhivska građa koja govori o historiji bosne i Bošnjaka nalazi se širom svijeta, u muzejima i arhivima zemalja poput: Austrije, Švedske, Engleske, Rusije. Brojni orginali značajnih dokumenata koje vjerovatno Bošnjaci tokom svog života neće uspjeti uživo vidjeti, a pojedini možda ni čuti za njih.

«Na našoj omladini, pa čak i tek rođenoj djeci je veliki zadatak. Naukom, obrazovanjem, učenjem i čitanjem boriti se za opstanak. Nadamo se da će se izroditi generacija Bošnjaka koja će sve te značajne dokumente učiniti dostupnim svima nama i tako nam podići samopouzdanje i vjeru u sebe. Obrazovanje i izgradnja svijesti o zajedništvu trebaju biti najvažniji cilj svake bošnjačke porodice. Na taj način gradimo tolerantno i multikulturalno društvo spremno za suživot, za kompromise», istakla je koordinatorica Udruženja žena, muallima Šejla M.K.

«Zahvaljujemo se profesorici na mnoštvu znajačajnih, argumentiranih informacija koje nam je prenijela i potakla nas razmišljanje,» istakla jejedna od učesnica.

Program “Jačanjem majke jačamo porodicu” nastavit će i u decembru mjesecu.

Šejla M.K.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button