Vijesti iz zemlje

Medžlis IZ Livno: Mektebska nastava održana u prostorijama Udruge PUŽ

Mjesec oktobar posvećen je mevludu, te su sve aktivnosti Medžlisa IZ Livno inspirirane ovim značajnim datumom.

Muallime Merima Mustafić i Šejla Mujić Kevrić mektebsku nastavu su iznijele iz učionica u prostorije udruge “PUŽ”, gdje su učenici mekteba imali priliku doživjeti kako je volontirati, družiti se i napraviti nešto korisno sa osobama sa smetnjama u razvoju.

“Iskustveni i praktični rad s učenicima inspiriran sunnetom Božijeg Poslanika, a.s., treba da uzme primat nad teoretskim, u našim mektebima”- istakle su dvije muallime.

PUŽ – Put u život, je Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju osnovana 2019. godine u Livnu. Cilj udruge je podizanje svijesti okoline o postojanju osoba s invaliditetom, podizanje kvalitete njihova života kao i uključivanje u svakodnevni život zajednice. Volonteri koji daju živost ovoj udruzi na njihovim redovnim susretima, su članovi Marijansko vinkovske mladeži (MVM BiH) koja djeluje ispred katoličke crkve u Livnu. Muallime Medžlisa IZ Livno godinama nastoje imati što bolju saradnju sa obje navedene udruge, s ciljem uvažavanja različitosti, vjerske i nacionalne raznolikosti koja krasi ovaj grad.

Radionicu su odradili učenici petog i šestog razreda mekteba, koja je tematski bila u znaku cvijeća, i to onog koje ponajviše voli i ponajviše apsorbira svjetlo sunca – suncokreta. Zajedno su napravili tri velika suncokreta od otisaka ruku, a djeca su imala priliku biti ispomoć osobama s poteškoćom u razvoju, što je djeci bilo posebno iskustvo.

Korisnici udruge su djecu počastili svježe ispečenim kiflicama, tako se zahvalivši na ugodno provedenom vremenu.

Muallime se najtoplije zahvaljuju predsjednici udruge PUŽ, gđi Silvi Matić, te predsjednici Marijansko vinkovske mladeži, Martini Koprčina, te roditeljima korisnika udruge što su ih dočekali na njima svojstven način – toplo i s puno ljubavi.

Šejla M.K.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button