Vijesti iz zemlje

Livno: Proučena hafiska dova Mahir-ef. Kevriću, prva nakon Drugog svjetskog rata

U livanjskoj džamiji Čurčinica danas je proučena hafiska dova Mahir-ef. Kevriću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Livno, što je prva hafiska dova u Livnu nakon Drugog svjetskog rata.

Mahir efendija je hifz položio pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH krajem januara prošle godine, ali je hafiska dova odgođena zbog pandemije korona virusa.

U okviru današnje posjete Muftijstvu mostarskom današnjoj hafiskoj dovi prisustvovao je i reisu-l-ulema Husein-ef Kavazović, kao i ostali članovi delegacije Rijaseta Islamske zajednice: Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, Mensur ef. Pašalić, šef Odjela za džemat i imamet te Bahrudin ef. Čolo, stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove.

Ovom značajnom događaju za MIZ Livno prisustvovali su i brojni hafizi sa područja Muftijstva mostarskog, ali i iz drugih područja BiH, te imami, džematlije, te brojni poznanici i rodbina hafiza Kevrića.

Prisutnima se na prvo obratio predsjednik MIZ Livno Dževad Hadžić, nekadašnji glavni imam ovog medžlisa, iskazavši zadovoljstvo održavanjem svečanosti hafiske dove.

Prisjetio se iskustva hafiza Mahira iz vremena dok je učio hifz naglasivši, njegovu posvećenost tome, ali i poslu koji je obavljao.

Iham ef. Puce, izaslanik muftije mostarskog na ovom događaju, prenijevši selame muftije istakao je da ova generacija muslimana može biti sretna što je dočekala novog hafiza nakon mnogo vremena. Pri tome je podsjetio na historijsku prisutnost religije islama u Livnu te učenja o islamu.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedilo je učenje odlomaka iz Kur’ana okupljenih hafiza te učenje hafiza Mahir ef. Kevrića. Potom, skupu se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović prigodnim kazivanjem.

16.jpg - Prva hafiska dova u Livnu nakon Drugog svjetskog rata

Reisu-l-ulema je istakao važnost ove hafiske dove na nivou cijele Islamske zajednice, te ukazao na uloženi trud hafiza i muhaffiza, kao i trud koji je uložen u stabilizaciju religijskog života u Livnu.

Naglasio je važnost morala, podsjetivši na poslaničku misiju Muhammeda, a.s., koja se zrcalila i kroz njegove riječi: “Došao sam da usavršim moral kod ljudi”.

Navodeći brojne pozitivne osobine koje čovjek može nositi u sebi, a što uljepšava čovjekov moral, naglasio je da takvi poznaju istinsku vrijednost života na ovom svijetu, kao i oni koji uspostavljaju odnose među ljudima. Također, reisu-l-ulema je potcrtao da je značajna spoznaja za čovjeka ona pri kojoj je svjestan da je čovjek pored njega, ustvari, čitav jedan svijet.

Na kraju se osvrnuo na oživljavanje religijskog života u Livnu, što svjedoči i događaj održane hafiske dove.

– Oni koji nauče Božiju riječ i oni koji nauče kako nas je Poslanik a.s. odgajao kao zajednicu muslimana, oni nikada neće ožednjeti – bila je jedna od poruka reisu-l-uleme Kavazovića.

Dovu je proučio muhaffiz hafiza Mahira, hafiz Edin ef. Bukva iz Visokog.

Hafisku diplomu hafizu Kevrić efendiji uručio je reisu-l-ulema, nakon čega je uslijedilo čestitanje, a prisutni su imali priliku uručiti i prigodne poklone hafizu Mahir efendiji.

Nakon dove održan je i sastanak reisu-l-uleme i delegacije Rijaseta sa glavnim i imamima MIZ Livno i Tomislavgrad / Duvno, te muallimama ovih medžlisa.

(Hasan Hasić/Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button