Vijesti iz svijeta

Meka: Pećinu Sevr ovih dana obilazi na hiljade budućih hadžija

Grupe hadžija na put kreću u ranim jutarnjim satima, da bi uspjeli sabah namaz (jutarnju molitvu) klanjati (obaviti) u podnožju planine Sevr. Nakon toga se penju skoro dva kilometra kako bi stigli do istoimene pećine za koju je se vjeruje da je u njoj boravio poslanik Muhammed

 Buduće hadžije ovih dana, uoči muslimanskog praznika Kurban-bajrama, u velikom broju posjećuju pećinu Sevr u Meki  u Saudijskoj Arabiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova pećina nalazi se na istoimenoj planini, nekoliko kilometara jugoistočno od Meke. U njoj su izvjesno vrijeme provodili, prema islamskom vjerovanju, posljednji božiji poslanik Muhammed a.s. i njegov prijatelj hz. Ebu Bekr tokom hidžre (putovanja) iz Meke u Medinu. 

Grupe hadžija na put kreću u ranim jutarnjim satima, da bi uspjeli sabah namaz (jutarnju molitvu) klanjati (obaviti) u podnožju planine Sevr. Nakon toga se penju skoro dva kilometra kako bi stigli do istoimene pećine. 

Jedan od budućih hadžija koji su se popeli do ove pećine bio je i Sinan Ay.

“Teško je opisati sreću koju trenutno osjećam. Da dragi Bog podari svima da dođu ovamo”, kazao je Ay.

Sefer Sefer je hadžija koji je kazao kako penjanje jeste bilo teško, ali da je vrijedilo i da je sretan što je došao do cilja.

Pećina Sevr se spominje i u svetoj knjizi muslimana Kur’anu. Međutim, ova pećina nije velika i u nju može stati veoma mali broj ljudi.  

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button