Zdravlje

Putna apoteka – koje lijekove ponijeti na put?

Svi na put krećemo zdravi i želimo se zdravi i vratiti. Koliko god putovanja dobro planirali neke neugodne situacije ne možemo izbjeći. Većina zdravstvenih problema koji se mogu javiti u toku putovanja su bezopasni, ali nam mogu pokvariti putovanje.

Zbog toga na putovanja ponesite putnu apoteku, u kojoj mjesto trebaju naći lijekove za liječenje najčešćih zdravstvenih tegoba koje nas mogu zadesiti na putovanju kao što su: glavobolja, zubobolja, povišena temperatura, proljev, manje posjekotine, ogrebotine i opekotine…

Za osobe koje teško podnose putovanja i pate od mučnine u putnoj apoteci trebaju imati lijek koji efikasno spriječava ili umanjuje mučninu, povraćanje i vrtoglavicu koje se mogu pojaviti u toku putovanja. Namijenjen je odraslim osobama i djeci starijoj od 2 godine.

Za liječenje proljeva sa kojim se pacijenti vrlo često susreću na putovanjima, u putnoj apoteci ponesite i lijek koji  eliminiše štetne uzročnike proljeva, te brzo (u toku narednih 48 sati) i efikasno zaustavlja proljev. Glavni uzročnik proljeva je zaražena hrana ili voda, koja je tipična u regijama s lošim sanitarnim uslovima. Oko 80% slučajeva putničkih proljeva uzrokovani su bakterijama, a u manjem procentu virusima, parazitima i toksinima.

Kako se zaštiti uz uzročnika putničke dijareje?

Kao mjera prevencije na putovanjima se preporučuje korištenje flaširane vode i pića bez dodataka leda, izbjegavanje sirove hrane te konzumiranje termički obrađene hrane, često pranje ruku a posebno prije jela i nakon korištenja toaleta. 

Također ponesite i lijekove koji sadrže paracetamol te se koriste kod povišene temperature, glavobolje, zubobolje i drugih bolova umjerene jačine.

Osim nabrojanog u putnoj apoteci bi se trebala naći i krema za uspješnu zaštitu i sigurno zarastanje površinskih rana, manjih opekotina, ubodnih ili ugriznih rana.

Osobe koje pate od od alergijskog rinitisa, na put trebaju ponijeti lije koji efikasno ublažava ili u potpunosti otklanja simptome alergijskog rinitisa kao što su: kihanje, curenje iz nosa, suzenje očiju, svrbež nosa i grla.

Za bezbrižno putovanje i hairli odlazak na spakujte putnu apoteku i uživajte u svakom trenutku!

akos.ba

Povezani članci

Back to top button