Vijesti iz zemlje

Manifestacija “Dani islamske tradicije Bošnjaka” od 14. do 24. decembra

Druga manifestacija “Dani islamske tradicije Bošnjaka”, u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka održava se od 14. do 24. decembra u Sarajevu.

Na konferenciji za medije u povodu manifestacije, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović kazao je da cilj kroz sadržaje manifestacije predstaviti Institut te naučne i kulturne projekte koje je realizirao u ovoj godini.

– Mi smo brojčano mali kolektiv, ali vrlo radin i aktivan u istraživačkim radovima, objavljenim knjigama, organizaciji naučnih skupova, konferencija, simpozija lokalnog i međunarodnog karaktera, tribina. Institut je u ovoj godini objavio više izdanja i sve knjige bit će promovirane kroz sadržaje manifestacije, a početkom naredne godine iz štampe će izaći i zbornik radova „Izazovi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini“ u izdanju Instituta. U okviru manifestacije će biti upriličene i izložbe, tribine, promocija dokumentarnog filma- najavio je direktor Dautović.

Najznačajniji naučni projekat na ovogodišnjoj manifestaciji je naučni skup s međunarodnim učešćem „Imam Ebu Hanife“.

– Kao što je poznato, muslimani u Bosni i Hercegovini pripadaju hanefijskom mezhebu i maturidijskom akaidu. Osnivač hanefijskog mezheba je Ebu Hanife. Cilj ove konferencije je da osvijetli djelo imama Ebu Hanife i da približimo samog imama, njegov lik i život, Bošnjacima – rekao je dr. Elvir Duranović, viši naučni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, dodavši da će konferenciju otvoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Manifestacija će biti održana u dva grada, Sarajevu i Visokom.

– Manifestacija ukupno ima 11 programskih sadržaja, na kojoj će učestvovati 55 izlagača i promotora. Najaviti ću da, nakon naučnog skupa o Ebu Hanifi, 20. decembra biti upriličena promocija knjige „Muslimanske rezolucije: Bošnjački odgovori na zločine tokom Drugog svjetskog rata“, u Velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke – navela je Sumeja Ljevaković-Subašić, viši stručni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Istaknut je i naučni skup s međunarodnim karakterom „Kultura sjećanja u Bosni i Hercegovini: ka institucionalnom okviru“, koji će biti održan 23. decembra u suorganizaciji sa Javnom ustanovom „Fond Memorijala“ Kantona Sarajevo.

Najavljeno je i da će, u okviru Tezkiretname, koju je pokrenuo Rijaset Islamske zajednice – Uprava za nauku i obrazovanje, Institut 23. decembra obilježiti 100. godišnjicu rođenja Adil-bega Zulfikarpašića, jednog od najznačajnijih vakifa među Bošnjacima.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button