Književni kutakVijesti iz zemlje

U srijedu promocija knjige “Suživot jevreja i muslimana u BiH”

Promocija knjige “Suživot jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: primjeri tolerancije od 16. stoljeća do danas” biti će upriličena u srijedu, 15. decembra  u 14.30 sati u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Trinaest afirmiranih domaćih i međunarodnih historičara, osmanista, teologa i politologa napisali su tekstove za ovu publikaciju. Pored značajnih fotografija iz Arhive jevrejske zajednice i Gazi Husrev-begove biblioteke, knjiga također sadrži dva poglavlja napisana od reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i predsjednika Jevrejske zajednice Jakoba Fincija. Svi oni, svojim istraživanjima i radovima, svjedoci su zajedničkog života jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini, te ličnim primjerom stoje iza univerzalne vrijednosti istine, pravde, suživota i mira.

Urednica, priređivačica i autorica jednog poglavlja dr. Dževada Šuško naglasila je da, bez obzira na to koji naziv odabrali za postojanje i život jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini, zajedništvo i prijateljstvo nisu nametnuti niti vještački, nego autohtoni.

– Jevreji i muslimani su kao i katolici i pravoslavci autohtoni stanovnici Bosne i Hercegovine koji su stoljećima živjeli u miru. Ne stoji tvrdnja da se stalno ratovalo, da je mržnja stalno prisutna i da se samo čeka prilika kad će bure baruta eksplodirati. Taj narativ je vještački, konstruiran je u nacionalističkim krugovima i upotrijebljen za ideološke ciljeve. Koliko god bilo nasrtaja na Bosnu i Hercegovinu kao državu ali i kao zemlju koja baštini suživot, još više treba govoriti i pisati o zajedničkom naslijeđu i zajedničkim vrijednostima – naglasila je ona.

Na promociji će se obratiti reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i predsjednik Jevrejske zajednice  u Bosni i Hercegovini Jakob Finci.

Ostali promotori su muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus, prof. dr. Enes Karić, rabin David Rosen i Dževada Šuško.

Specijalni gost promocije je direktor za međureligijski dijalog u Američkom jevrejskom kongresu rabin David Rosen koji će se izravno uključiti videolinkom iz Jerusalima.

(Preporod.info)

Povezani članci