Vijesti iz zemlje

Svečano otvorena manifestacija “Dani islamske tradicije Bošnjaka”

Treća manifestacija “Dani islamske tradicije Bošnjaka”, koju organizira Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB), svečano je otvorena večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu promocijom knjige i izložbom “Hafiz Husnija-ef. Semić”.

Svečanosti su prisustvovali muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dževad Hodžić, direktor IITB Ferid Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić i brojni drugi gosti.

– Čestitam na manifestaciji i njenim programskim sadržajima. IITB i multimedijalni, naučno-istraživački i edukativno-izložbeni projekat ‘Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne’, kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku, radi na istim stvarima i u istoj misiji, na afirmacija, proučavanje naše islamske tradicije – kazao je ovom prilikom dr. Hodžić.

Prema riječima direktora Instituta dr. Ferida Dautovića, cilj manifestacije je da budu predstavljeni projekti Instituta, čime se olakšava promocija i širenje saznanja o kulturnoj baštini Bošnjaka, njihovoj tradiciji, učenjacima, te rukopisnoj ostavštini.

– Želimo pokazati da su islamske tradicionalne vrijednosti kod Bošnjaka utemeljene na Kur’anu i hadisu, a to je ono što smo valorizirali kroz naša naučna istraživanja. Na taj način, Bošnjacima nastojimo približiti raskošnu islamsku tradiciju, koju su živjeli naši preci, a koju i mi, naravno, živimo – kazao je direktor Dautović.

Direktor Dautović je i autor knjige “Hafiz Husnija-ef. Semić”.

– Hafiz Semić je bio jedan od velikih alima, koji je poseban utjecaj imao u Visokom i okolini. Djelovao je u teškom vremenu, kad su mnogi imami odlazili u neke druge segmente da rade zbog teških prilika koje je nametalo to vrijeme. On je ostao u Islamskoj zajednici i bio je misionar – kazao je Dautović.

Osim autora dr. Dautovića, o knjizi su govorili dr. Mustafa Prljača, dr. Elvir Duranović i Salih Semić, sin rahmetli hafiza Semića.

– O hafizu Semiću se može govoriti iz mnogo aspekata. Želim kazati više o pitanju autoriteta imama i transmisije znanja. Svaki imam stavljanjem ahmedije na glavu dobije autoritet, ali to je zapravo autoritet njegovih prethodnika koji su nosili ahmediju, a na svakom imamu je da taj autoritet opravda. Hafiz Semić je bio predan, požrtvovan i nastojao je da u svakom momentu bude imam, autoritet, i zadobio je poštovanje. Naši alimi su prenosili cjelokupno znanje na mlađe generacije, tako i Semić – kazao je dr. Duranović.

Salih Semić je izjavio da su ovakvi događaji jako značajni u očuvanju sjećanja na lik i djelo rahmetli hafiza Semića.

– Porodica prepoznaje i cijeni napore koje je dr. Dautović uložio u pripremu ove knjige, jer do 2020. godine ništa nije bilo napisano o mom ocu. Također, izlazak ove knjige je probudio dosta emocija, kod porodice, kod učenika mog rahmetli oca, ali i svih onih koji su ga poznavali – izjavio je Salih Semić.

Dr. Mustafa Prljača, savjetnik reisul-uleme za medije, naglasio je da se utjecaj hafiza Semića proteže do naših dana.

– Ova knjiga je autentično svjedočanstvo o alimu, humanisti, čovjeku koji je cijeli svoj život posvetio radu za islam i Islamsku zajednicu. Bio je jedan od tihih i nenametljivih pregalaca. U knjizi nalazimo brojne dokumente, koji značajno dopunjuju njenu poruku, a čitajući ih ćemo detaljnije upoznati sve ovo o hafizu Semiću – kazao je dr. Prljača

Knjiga će, u okviru ove manifestacije, biti promovirana i u Vakufskoj zgradi u Goraždu, u četvrtak 4. novembra, s početkom u 18.30 sati.

Manifestacija će trajati do 18. novembra, a njeni sadržaji će, osim u Sarajevu i Goraždu, biti realizirani u Žepču, Bihaću, Ključu, Visokom, Zenici i Varešu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button