Književni kutak

Promovirana knjiga „Bošnjačko življenje islama – običaji i pobožne prakse“

Knjiga „Bošnjačko življenje islama – običaji i pobožne prakse“, autora dr. Elvira Duranovića, promovirana je večeras u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Promotori su bili dr. Enes Karić, dr. Ferid Dautović i autor Duranović.

Dr. Ferid Dautović rekao je da je knjiga prva u nizu od tri cjeline, koje trebaju biti objavljene.

– Autor Duranović je na projektu neumorno radio četiri godine. Ovo je velik i važan projekat Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, važan za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, sve Bošnjake. Knjiga sadrži šest zasebnih cjelina, u kojima prati život od rođenja do smrti – naveo je Dautović.

Dr. Enes Karić je naglasio da knjizi poseban pečat daju dvije važne i prepoznatljive karakteristike.

– Karakteristike su teorijsko-naučna utemeljenost i istraživačka konkretnost i zbiljnost. Duranović je sve teme ovog primjerno urađenog djela zasnovao na teorijama antopologije, etnografije i etnologije koje su priznate u svjetskim razmjerama u proučavanju življenog islama danas. Teorije su u knjizi praktično i terensko-istraživački i pokazane i dokazane – rekao je Karić.

Autor Duranović je naglasio da je knjiga nastala na poticaj reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

– Reisu-l-ulema je primijetio jednu vrstu praznine kada je riječ o ovoj vrsti štiva. Pozvao me je jednog petka poslije džuma-namaza i kazao da primijeti nedostatak naučnog osvrta na našu živu tradiciju, na naše običaje i slično. Ova knjiga i ima za cilj da pokaže kakva je tradicija Bošnjaka, šta je bilo prije a šta je sad – naglasio je Duranović.

Knjiga je promovirana u okviru manifestacije „Dani islamske tradicije Bošnjaka“.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button