Vijesti iz zemlje

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i BIR TV: Predstavljen dokumentarni film „Šerijatsko vjenčanje“

U organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, Televizija BIR snimila je dokumentarni film „Šerijatsko vjenčanje“, a prema knjizi „Bošnjačko življenje islama – običaji i pobožne prakse“ autora dr. Elvira Duranovića.

Scenarij za film potpisuju Nedim Hrbat i dr. Elvir Duranović, a režiju Ernad Pandžić.

– Mi s BIR televizije smo se rado odazvali pozivu Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka za realizaciju ovog dokumentarnog filma. Drago nam je da je film priveden kraju i da imamo „materijalni dokaz“ (da tako nazovemo) jednog od tradicionalnih običaja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Naravno, ovo može biti i dokumentarni i edukativni film za buduće generacije i mislim da je u tome njegova najveća vrijednost – poručio je Ernad Pandžić.

Film je sniman u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, Kuršumliji i Hadžijskoj džamiji, a svoj doprinos su dali i članovi Mreže mladih Ilijaš.

Kamermani su bili: Dino Tandir, Jasmin Brutus i Sanel Zukić.

Učesnici u filmu su: Miralem-ef. Babajić, Malik-ef. Šljivo, Muaz Aganhodžić, Adina Mustafić, Hasan Poričanin, Nedža Osmanović, Amina Gljiva, Madžid Aganhodžić, Adna Gurda, Hasija Dubičić, Amina Džafo, Medina Poričanin, Zerina Dilberović, Ahmed Halilović i Nedim Šukrija.

Film je prikazan danas u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, u okviru manifestacije „Dani islamske tradicije Bošnjaka“.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button