Vijesti iz zemlje

Specijalni ramazanski program Media centra Islamske zajednice

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini će ovog ramazana svim vjernicima i javnosti naše zemlje ponuditi brojne ekskluzivne sadržaje koji će biti emitirani putem medijskih platformi Media centra Islamske zajednice.

– BIR TV će tokom ramazana emitovati cjelodnevni program, s ciljem da svojim gledateljima u najljepšem svjetlu dočara i prenese ramazansku atmosferu – izjavio je za Agenciju MINA direktor Media centra Amir Sakić.

Pojasnio je kako će ove godine poseban dio ramazanskog programa biti emitiran uživo, u istom terminu i na BIR televiziji i na Radiju BIR.

– Riječ je o javljanju naših ekipa s terena u prediftarsko vrijeme u okviru serijala ‘Ramazan u Bosni’, i to iz 15 bosanskohercegovačkih gradova – kazao je Sakić.

Predviđeno je da prvi sadržaj bude emitiran iz Trebinja, a nakon toga i Mostara, Bihaća, Livna, Sarajeva, Travnika, Zenice, Bosanske Gradiške, Banje Luke, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Goražda, Srebrenice i Zvornika.

Cilj je da u okviru ovih programa bude predstavljen vjerski život u ramazanu u ovim gradovima, uz prisustvo najznačajnijih osoba iz vjerskog i kulturnog života. Također, na ovaj način se želi predstaviti i raznolikost, ljepota i duhovnost naše domovine.

Novina ove godine je i to što će tradicionalni Sehurski program Radija BIR, jedinstveni programski sadržaj u regionu koji se emitira uživo, u istom terminu biti emitiran i na BIR televiziji. Osmu sezonu Sehurskog programa Radija BIR “Zapostimo zajedno” i ovog ramazana vodi i uređuje prof. dr. Zehra Alispahić sa Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

– U našim programima ovog ramazana imat ćemo više od 150 gostiju, među kojima su naše muftije, glavni imami, intelektualci, istaknute javne ličnosti, ali i naše džematlije i vjernici zbog kojih i kreiramo naše sadržaje – izjavio je Agenciji MINA izvršni direktor programa Media centra Nedim Hrbat.

On je posebno istaknuo činjenicu da su ove godine ostvareni značajni pomaci u djelovanju i radu Media centra.

– Dobili smo novu zgradu i realizirali i druge tehničke i kadrovske pretpostavke potrebne za cjelodnevno emitovanje signala BIR televizije. Radujemo se ramazanu i mogućnosti da u ovim mubarek danima sa našim gledateljima podijelimo sve ono što smo za njih pripremili – kazao je Hrbat.

Uz već spomenute, ramazanski program uključuje i mnoge brojne druge sadržaje i specijalne priloge koji će biti realizirani u okviru Media centra – u Islamskim  informativnim novinama (IIN) Preporod, na Radiju BIR, portalu Preporod.info, te na BIR televiziji.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button