Liderstvo i menadžment

Put prema suočavanju sa nesigurnostima: Prepreke nam pokazuju put

Sve naše nesigurnosti su zapravo prilika da uradimo dobar posao, da učimo o tome kako radimo, da razvijemo vještine koje će nam pomoći u životu.

Prepreke predstavljaju put.

Mi možemo prihvatiti životne prepreke i raditi sa njima. Da bi se to ostvarilo, moramo početi da razvijamo svijest o tome iz čega naše nesigurnosti proizilaze, piše portal zenhabits.net.

 Možemo ih koristiti kao alarm za sabranost, alarm koji koristimo kada smo uznemireni strahovima i nepovjerenjem, koji nam govori: “Hej! Ovdje imamo toliko dobrog materijala za rad.”

Sve naše nesigurnosti su zapravo prilika da uradimo dobar posao, da učimo o tome kako radimo, da razvijemo vještine koje će nam pomoći u životu.

Dakle, počnite da obraćate pažnju i primjetite kada vas pokreće nesigurnost.

A onda učinite sljedeće:

1. Oprostite prošlosti. Ako su vaše nesigurnosti oblikovane od strane drugih ljudi ili nekoga ko vas kritikuje, prepoznajte to. Onda im oprostite. Shvatite da su i oni vođeni vlastitim nesigurnostima, te da se bore sa svojim problemima. Ponašaju se nesavršeno, kao i mi ostali. Oni nisu bili u pravu kada su to radili, ali vi to ipak možete shvatiti. Oprostite im njihovo loše ponašanje, jer vam ogorčenost ne pomaže. Pustite prošlost, korak po korak.

2. Prihvatite sami sebe u potpunosti. Pauzirajte i procjenite sami sebe. Obratite pažnju na sve dijelove sebe, na vaše tijelo i na vaše unutrašnje ja, na sve ono što vam se sviđa i ne sviđa. Bacite pogled na ove dijelove sebe i pokušajte ih zavoljeti. Posmatrajte svoje nesavršene dijelove kao prijatelje koji zaslužuju vašu ljubav iako su nesavršeni. Dajte sami sebi sigurnost i samilost. Obuhvatite sve svoje dijelove i uvjerite se u ljepotu u njima. To je ono što vas je učinilo takvim.

3. Vježbajte samo-odobravanje. Ako primijetite da želite tuđe odobravanje, tuđe pohvale i pažnju, pauzirajte, te umjesto toga zamijenite to sa vlastitim odobrenjem. Možete oduzeti moć drugih da odobravaju vaše postupke ako prisvojite tu moć za sebe. Ne treba vam odobrenje bilo koga drugog, vaše odobrenje je sasvim dovoljno. Prihvatite sami sebe, potpuno. To je sve što vam treba.

4. Prihvatite se bez poređenja sa drugim. Poređenje sebe sa time kako drugi izgledaju, šta rade, gdje putuju, koliko su zabavni itd., nikada nije korisno. To vam aktivno šteti. Umjesto toga, kada vidite nekoga drugog ko je uspješan, ne poredite se sa njim, nego posmatrajte vaš odnos kao odnos jabuka i narandži. Drugačiji ste i to je uredu. Imate različite puteve. Budite sretni što su takvi, budite radosni zbog njihovih uspjeha. Oni su na potpuno drugačijem putu od vašeg.

Život je samo tvoj vlastiti put. Možeš naići na stvari sa kojima ćeš se boriti, ali ćeš naučiti da izađeš na kraj sa njima. Nauči da mijenjaš perspektive. Nauči da prepoznaš šta te isključuje te pretvori takve stvari u priliku da se pozabaviš novim vještinama.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button