Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Lider sirijske opozicije: Ne trebaju nam strani borci

Lider sirijske opozicije: Ne trebaju nam strani borci

U ekskluzivnom intervjuu za AA Rifai, predsjedavajući Sirijskog islamskog vijeća, pozvao je na pružanje svakog oblika podrške sirijskoj revoluciji  Lider sirijske opozicije Osama Rifai tvrdi kako opozicione grupe u Siriji ne trebaju regrutovati strane borce u svojoj borbi protiv režima Bashara al-Assada, prenosi Anadolu Agency (AA).

U ekskluzivnom intervjuu za AA Rifai, predsjedavajući Sirijskog islamskog vijeća, pozvao je na pružanje svakog oblika podrške sirijskoj revoluciji. Prema njegovim riječima, prisustvo stranih boraca u Siriji “postalo je teret Sirijcima”.

“Imamo dovoljno mladih Sirijaca, entuzijasta, koji mogu služiti i braniti svoju revoluciju”, rekao je Rifai.

Prema njegovim riječima, strani borci koji su se pridružili ekstremističkim frakcijama u Siriji, za sirijski narod postali su veći teret od samog režima. Upozorio je kako od pobjede sirijske revolucije odvraća najviše “nejedinstvo i sukob među opozicionim grupama”. Bez ujedinjenja tih grupa, smatra Rifai, nema pobjede.

U Siriji su prvi nemiri izbili početkom 2011. kada je režim sadašnjeg predsjednika Al-Assada svrgnuo demokratske proteste koji su izbili u okviru “Arapskog proljeća”, neočekivanom žestinom. Od tada je u Siriji ubijeno više od 400.000 ljudi, dok ih je 10 miliona raseljeno.

Kad je riječ o trenutnom stanju u toj zemlji, opozicioni vođa pozdravlja tursku ofanzivu koja je pokrenuta kako bi se sjeverni pogranični dio očistio od terorista ISIS-a.

“Teroristi grupe PYD nastoje podijeliti Siriju, to je stvar koji odbacujemo zajedno s Turskom”, naglasio je Rifai aludirajući na operaciju “Štit Eufrata” koju je Turska 24. augusta ove godine pokrenula na sirijsko-turskom pograničnom pojasu.

Cilj ofanzive je uklanjanje militanata ISIS-a sa pograničnog dijela zemlje. Ova vojna akcija Turske podržala je Slobodnu sirijsku armiju turskim specijalnim jedinicima, artiljerijom i tenkovima.

Kada je riječ o ISIS-u, Rifai tvrdi kako je ta teroristička organizacija produkt stranih obavještajnih službi.

“Ta grupa dizajnirana je tako da uzme mnoge teritorije Sirije i Iraka i preda ih terorističkoj grupi PYD u Siriji i iračkim šiitskim milicijama u Iraku”, dodao je Rifai.

On se osvrnuo i na šiitski Iran zbog raspirivanja sektaštva u regionu.

“Iako iransko rukovodstvo nastoji izbjeći sektašku retoriku, njihovi potezi su čisto sektaški”, rekao je Rifai.

Inače, Iran podržava režim Bashar al-Assad u Siriji.

Proteklih pet godina koliko je rat u Siriji, iranske trupe, skupa sa članovima libanske šiitske grupe Hezbollah bore se na strani režima.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com