KulinarstvoU Fokusu

Kremasti kolač s jabukama

Priprema

20 min

Kuhanje

1 h

Serviranja

8 porcija

Sastojci:

310ml vrhnja za šlag

180ml javorovog sirupa ili meda

180ml smeđeg šećera

400 g brašna

1 prašak za pecivo

1/2 najmanje kašičice cimeta

prstohvat soli

60g maslaca, na sobnoj temperaturi

125g šećera

1 jaje, na sobnoj temperaturi

250ml  mlijeka

250g sitno isjeckanih jabuka

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite pleh ili posudu za pečenje Dukat maslacem. Širina pleha ili vatrostalne zdjele treba biti max 24cm.

Spremite umak tako što ćete u manjem loncu na srednjoj vatri kuhati Brzo&Fino vrhnje za šlag, javorov sirup i smeđi šećer, dok se šećer ne otopi. Umak ostaviti na stranu. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.

U drugoj zdjeli miksajte Dukat maslac i šećer zajedno, dok smjesa ne dobije svjetliju boju. Dodajte jaja i mutite još 3 min. Nakon toga možete naizmjenično dodavati suhu smjesu, Dukat trajno mlijeko i sitno isjeckanu jabuku, dok se masa ne sjedini.

Ulijte sve u pleh ili vatrostalnu zdjelu i pecite 50-tak minuta. Ubodite čačkalicu u kolač kako biste provjerili je li pečen. Ako na čačkalici primijetite ostatke tijesta ili smjese, kolač nije gotov. Ostaviti kolač da se hladi 15-tak min.

Poslužite topli puding-kolač na tanjiru ili zdjeli i prelijate ga umakom.

Savjet:

Vrhnje za šlag možete zamijeniti sa vrhnjem za kuhanje. Za promjenu okusa umaka, zamijenite javorov sirup sa medom i cimet s muškatnim oraščićem.

akos.ba

Povezani članci