Kremasti kolač s jabukama
Priprema
20 min
Kuhanje
1 h
Serviranja
8 porcija
Sastojci:
310ml vrhnja za šlag
180ml javorovog sirupa ili meda
180ml smeđeg šećera
400 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 najmanje kašičice cimeta
prstohvat soli
60g maslaca, na sobnoj temperaturi
125g šećera
1 jaje, na sobnoj temperaturi
250ml mlijeka
250g sitno isjeckanih jabuka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite pleh ili posudu za pečenje Dukat maslacem. Širina pleha ili vatrostalne zdjele treba biti max 24cm.
Spremite umak tako što ćete u manjem loncu na srednjoj vatri kuhati Brzo&Fino vrhnje za šlag, javorov sirup i smeđi šećer, dok se šećer ne otopi. Umak ostaviti na stranu. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.
U drugoj zdjeli miksajte Dukat maslac i šećer zajedno, dok smjesa ne dobije svjetliju boju. Dodajte jaja i mutite još 3 min. Nakon toga možete naizmjenično dodavati suhu smjesu, Dukat trajno mlijeko i sitno isjeckanu jabuku, dok se masa ne sjedini.
Ulijte sve u pleh ili vatrostalnu zdjelu i pecite 50-tak minuta. Ubodite čačkalicu u kolač kako biste provjerili je li pečen. Ako na čačkalici primijetite ostatke tijesta ili smjese, kolač nije gotov. Ostaviti kolač da se hladi 15-tak min.
Poslužite topli puding-kolač na tanjiru ili zdjeli i prelijate ga umakom.
Savjet:
Vrhnje za šlag možete zamijeniti sa vrhnjem za kuhanje. Za promjenu okusa umaka, zamijenite javorov sirup sa medom i cimet s muškatnim oraščićem.
akos.ba