Za djecu i omladinu

Znanje je prva stepenica do časti i slave

 „Čitaj, u ime Gospodara svog, Koji stvara…“

Objava je počela imperativom „čitaj“, kad je Poslanik, s.a.v.s., bio u pećini Hira. To je bio i naš radosni početak, tad su muslimani počeli računati svoju historiju, i život, i slavu. To je, dakako, presudni trenutak u razlikovanju između svjetla i tame, vjerovanja i nevjerstva, znanja i neznanja. Originalni imperativ „čitaj“ nijedan drugi nije mogao zamijeniti, pa ni imperativ „piši“, ni „pozivaj“, ni „kazuj“, ni „reci“, ni „govori“, i to je fenomen. Poslaniče, čitaj prije pozivanja u vjeru i nauči prije čitanja djela što je smisao ajeta: „Znaj da nema boga osim Allaha! Traži oprost za svoje grijehe…“

Riječ „čitaj“ fenomenalni je životni put i živa poslanica svakom živom čovjeku da stekne korisno znanje i da saznaje novo, kako ne bi bio neuk on, a samim tim i njegov narod. Ali, kako će Poslanik, s.a.v.s., čitati kad ni pred kim nije učio, niti je ikad čitao knjigu, niti je ikad pisao?! Čitat će, prvo, govor Allahov, Njegove riječi koje mu se direktno objavljuju, a zatim će čitati Alalhove ajete u svemiru, da bi zapazio Allahovu svemoć i mudrsot u stvaranju. Posmatrat će izlazeće sunce, plamteće zvijezde, jezera i riječna korita, brda i doline, bašče i pustinje, Zemlju i nebo… Pjesnik veli: „Moja je knjiga svemir u kojoj vidim znakove i sliek koje ni u kakvoj drugoj knjizi ne mogu pročitati.“

Izraz „čitaj“ ukazuje na vrijednost i visoki položaj znanja, na to da je znanje prva stepenica do časti i slave, na vođstvo, sreću i uspjeh; znanje je uzrok svake sreće i uspjeha. Poslanikova, s.a.v.s., poslanica ima naučno-praktični karakter, on je donio korisno znanje i ukazao na činjenje dobrih djela.

U hadisu stoji: „Uputa i znanje, s kojima me Allah poslao slični su kiši hraniteljki.“ Evo zašto ne može jedno bez drugog. Jevreji znaju, ali ne postupaju prema onome šta znaju, pa se Allah na njih rasrdio, dok su kršćani radili, ali ne posjeduju znanje, pa su zalutali. I zato nam je Allah dž.š. naredio da se utječemo od puta obje kategorije: „…a ne na put onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!“ (El-Fatiha, 7.)

Izraz „čitaj“, kako rekosmo, fenomen je, pa budi u tebi ambicije da tražiš uputu tamo gdje se ona nalazi, precizno razumijevaš život, želiš saznati stvarnost, otkriti tajne svemira, uočiti jasne znakove u čovjeku, životinjama i biljkama, precizno i stručno izučavati kako bi se uvjerio u veličinu, moć i mudrost Svemogućeg Stvoritelja.

Izvor: Na kapiji Objave
Autor: Aid El-Karni
Za Akos.ba pripremila: Adela Kukić

Povezani članci

Back to top button