Moja putovanjaU Fokusu

Bijela tabija

Tvrđava Bijela tabija, koja se nalazi na brdu sa kojeg se pruža fascinantan pogled na Sarajevo i njegovo okruženje, bila je jedna od pet tabija (utvrda), koje su činile odbrambeni bedem starog grada Vratnika.

Vjeruje se kako je Bijela tabija, koja dominira istočnim ulazom u sarajevsku kotlinu, ime dobila po bijelom kamenu od kojeg je sazdana.

Arheološka istraživanja pokazala su kako je najstariji dio tvrđave sagrađen još u srednjem vijeku, krajem 14. ili početkom 15. vijeka, te da je tvrđava dograđivana u vrijeme osmanske, a potom i austro-ugarske vladavine.

Bijela tabija je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a zbog nevjerovatnog pogleda koji se sa ove lokacije pruža, ovo je i jedna od najposjećenijih sarajevskih turističkih atrakcija.

Sarajevo je imalo pet tabija

Nakon provale vojske Eugena Savojskog 1697. godine, kada je Sarajevo gorjelo u nezapamćenom požaru, nametnula se potreba za proširenjem postojećeg gradskog utvrđenja kako bi se grad osigurao od neprijateljske navale.

Godine 1727. za bosanskog namjesnika postavljen je Gazi Ahmed paša Rustempašić Skopljak, koji je započeo ove radove.

On je odlučio da zidom opaše 450 kuća i unutar zidova ostane još praznog zemljišta za novih 450 kuća.

Gradnja je završena 1739. godine, u vrijeme Hećim-Oglu Ali-paše.

Austrougarsku okupaciju grad je dočekao sa pet tabija: Žuta ili Jekovačka, Strošićka, Arap tabija na Ravnim Bakijama, Arnaut tabija na Zmajevcu i Bijela tabija, te tri kapi-kule: na Ploči, Širokcu i Carini i pet kapija.

sarajevotravel.ba

Povezani članci

Back to top button