Vijesti iz zemlje

Konvoj pomoći sa pet kamiona brašna za narod Sirije krenuo iz BiH prema Turskoj

 Drugi humanitarni konvoj sa pet šlepera brašna krenuo je danas iz Klokotnice, na sjeveroistoku BiH, za Siriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator je bh. humanitarna organizacija MFS-EMMAUS. Konvoj će pratiti i nekoliko uposlenika MFS EMMAUS-a koji će imati priliku direktno uručiti prikupljenu pomoć i koji planiraju biti uključeni u humanitarni rad na terenu.

Među njima je i Elmedin Škrebo, rukovodilac sektora za razvoj i saradnju u MFS-EMMAUS-u podsjetio je da su prvi konvoj sa 25 tona brašna poslali 14. decembra prošle godine.

“Tada smo za vrlo kratko vrijeme uspjeli sakupiti šleper brašna koji smo poslali zajedno sa kovojem koji je išao iz Istanbula na jug Turske. Sada smo skupili pet šlepera brašna uz pomoć građana BiH. Moram tu pomenuti i saradnju koju smo imali sa organima Islamske zajednice u BiH, prije svega mislim na medžlise Islamske zajednice Zvornik, Gračanica, Živinice i Tuzla kao i stanovništvo općine Kalesija. Ako ćemo prvi šleper tretirati kao konvoj ili dio konvoja možemo reći da je ovo drugi ali svakako prvi masovniji konvoj iz BiH”, pojasnio je Škrebo.

Prema njegovim riječima, skupljeno je oko 120 tona brašna koje će biti dopremljeno u regiju Hatay u Turskoj. Škrebo je naglasio da je njihov dugogodišnji partner u Turskoj humanitarna organizacija IHH (Insani Yardim Vakfi).

Istakao je da će u sklopu ovog konvoja posjetiti izbjegličke kampove u Turskoj, na samoj granici sa Sirijom. Ukoliko dobiju dozvole, kako je kazao Škrebo, nije isključeno da će pokušati ući i u neke kampove u Siriji.

Najavio je da će akcije za pomoć sirijskom narodu trajati tokom cijele 2017. godine.

“Već imamo poziva iz lokalnih zajednica i šire regije koji žele da se uključe na identičan način.

U konvoju je i Alema Mehić, koordinatorica za razvoj i saradnju pri EMMAUS-u.

“U konvoju predstavljam grupu žena. Ovo je prvi put da idem u konvoju i veoma sam uzbuđena. Tokom cijele akcije imali smo priliku da pokažemo svoju solidarnost i koliko zapravo narod BiH, koja se često spominje u nekom negativnom kontekstu, može uraditi, pomoći i suosjećati sa ljudima koji su trenutno u situaciji u kojoj smo mi bili ’90-tih godina”, istakla je Mehić.

Nakon što je dobila informaciju da će biti u konvoju malo intenzivnije je počela pratiti situaciju u Siriji, ali i sa sirijskim izbjeglicama.

“Svaki dan se prati i kretanje izbjeglica. Nadamo se da ćemo i mi biti u prilici da damo doprinos tom humanitarnom radu i direktno na terenu da pomognemo izbjeglicama onoliko koliko je u našoj moći”, dodala je Mehić.

Vozač jednog od kamiona Edis Osmanović iz Tuzle prvi put vozi u konvoju.

“Znam da idemo na granicu sa Sirijom. Uzbuđen sam, a u istu rijeku i ponosno jer mogu na neki način da dam svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji”, dodao je Osmanović.

 Akos.ba

Povezani članci