Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Konferencija svjetskih vojnih čelnika u Virginiji: Islamski terorizam je neprihvatljiv pojam

Konferencija svjetskih vojnih čelnika u Virginiji: Islamski terorizam je neprihvatljiv pojam

Načelnik Generalštaba turske vojske general Hulusi Akar istakao je da je termin islamski terorizam neprihvatljiv i da je velika greška što se islam često pominje u kontekstu terorističkih organizacija i aktivnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici NATO saveza, Evropske unije i načelnici generalštaba 74 zemlje su nedavno održali Konferenciju o borbi protiv radikalnih i terorističkih organizacija.

Konferencija je održana iza zatvorenih vrata u američkoj vojnoj bazi Fort Belvoir u Virginiji, a neimenovani izvor AA javio je da je jedna od glavnih tema skupa bila neophodnost zajedničkih napora u razdvajanju pojmova islama kao religije i terorizma kao prijetnje globalnom miru.

Poruku kolegama je glasno uputio načelnik turskog Generalštaba Akar, a podržale su ga i kolege iz većine zemalja učesnica skupa.

Akar je također ukazao na odlučnu borbu protiv terorizma kojom Turska znatno doprinosi sigurnosti u regiji.

On se posebno zadržao na borbi protiv terorističke organizacije FETO i kolegama ukazao na prijetnju koju ta organizacija predstavlja. Pozvao je i druge zemlje da se uključe u borbu protiv svih terorističkih organizacija, baš kao što je to slučaj sa borbom protiv ISIS-a.

I načelnik Generalštaba američke vojske general Joseph Dunford je kazao da je borba protiv terorističke organizacije ISIS najteži zadatak pred međunarodnom zajednicom, a da je glas islamskog svijeta u borbi protiv ISIS-ove propagande od ključne važnosti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top