Zdravlje

Kome se sve može raditi hidžama?

Božiji Poslanik, s.a.v.s., podsticao je muslimane da se liječe hidžamom: “Zaista je hidžama najidealniji (lijek) kojim se liječite.“ (Buhari)

Hidžamom se izbacuje krv koja leži ispod kože, a puna je toksina i bioloških materijala, što je rezultat, odnosno posljedica našeg metabolizma, loših životnih navika, stresa…

Oduvijek postoje razilaženja o tome kome je hidžama ustvari potrebna, a kome nije. Postavljaju se različita pravila da nekima nije potrebna, nekima se zabranjuje, dok se neki obavezuju. U prvu grupu, za koju se smatra da im hidžama nije potrebna, spadaju žene koje još uvijek imaju hajz (mjesečnicu). To mišljenje je pravdano time da je ženi dovoljan hajz da bi se očistila od nečiste krvi, tj. krvi koja bi joj mogla naštetiti. To nije tačno!
Kako žena može biti izliječena hajzom ako ima visok krvni pritisak, bolove u leđima, slabu cirkulaciju, glavobolju, visok holesterol, probleme sa reumom…? A pokazalo se da je hidžama lijek za sve navedeno. Pogrešno je i mišljenje da se trudnoj ženi ne može raditi hidžama. Ako se hidžama radi trudnoj ženi potrebno je samo izbjegavati postupak hidžame u predjelu stomaka. U današnjem vremenu žene rade hidžamu isto onako kao što su je radile i u prošlosti.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button