U Fokusu

Ko je sudija Nyambe koja je bila za to da se usvoji žalba ratnog zločinca Mladića

Sudija Prisca Matimba Nyambe rezervisala je svoje mjesto u knjigama pravne istorije za predsjedavanje jednim od najznačajnijih ročišta žalbenog vijeća o genocidu i zločinima protiv čovječnosti, pritom se ne slagavši sa skoro svim tačkama drugostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Sudija Nyambe (69 godina) je pravnica iz Zambije koju je Institut za afričke sutkinje opisao kao „hrabar, izvanredan i inspirativan primjer pravnog stručnjaka“. Govori tečno jezike Tongu, Soli, Nyanju i Bembu, a poznaje francuski, svahili i lozi. Radila je u Međunarodnom krivičnom sudu za Ruandu, sestrinskog suda Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Prilikom izricanja presude zločincu Mladiću je više puta izgovorila riječi “uz suprotno mišljenje sudije Nyambe” dok je pažljivo čitala odluke vijeća, a ograđivala se od njih. Svojim neslaganjima dala je do znanja da vjeruje da je prvobitno suđenje, u kojem je Ratku Mladiću dosuđena doživotna kazna zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti, bilo značajno manjkavo i da je ratni zločinac Mladić zaslužio ponovno suđenje.
Nyambe je također nagovijestila da je prihvatila Mladićevu verziju uklanjanja do 30.000 bosanskih Muslimana – Bošnjaka iz Srebrenice, nakon što su njegove vojne snage zauzele enklavu “zaštićenu zonu UN-a”, smatrajući da je to bilo iz “humanitarnih razloga”.

Bila je usamljena u svim svojim neslaganjima u sastavu žalbenog vijeća koje čini pet sudija, a razočaravajući izrazi lica ostalih sudija, članova vijeća, povremeno su bili vidljivi u direktnom prijenosu sa suda, ali njezini stavovi nisu nikakvo iznenađenje.

2012. godine izazvala je zaprepaštenje izdvojivši mišljenje u presudi protiv Zdravka Tolimira, jednog od Mladićevih generala, u kojoj je rekla da je masakr oko 8.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice djelo „manje grupe pojedinaca koja djeluje samoinicijativno i bez kontrole”.

U tom izdvojenom mišljenju, ona je takođe rekla da je odvajanje muslimanskih muškaraca i dječaka od njihovih porodica “legitimno traženje ratnih zločinaca”.

Imala je čak i riječi poštovanja za samog Mladića, ukazujući na primjer sa sastanka u hotelu Fontana na kojem je ponižavao nesretnog holandskog komandira UN-a, pukovnika Karemansa, kako bi predao muslimanske civile, napominjući da je general bio „raspoložen, nudeći utjehu prisutnima, davajući im cigarete, pivo i sendviče”.

Ratni zločinac Ratko Mladić osuđen je pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: The Guardian

Prevod i obrada: Akos.ba

Povezani članci

Back to top button