Književni kutak

Knjiga „Moji Podvelešci“ nakon Podveležja promovirana i u Mostaru

Knjiga „Moji Podvelešci“, Ahmed ef. Smajkića nakon Podveležja, promovirana je i u Mostaru. Promovirali su je njeni urednici i recenzenti prof.dr. Arif Smajkić, muftija u penziji Seid ef. Smajkić, profesor Mustafa Spahić i književnik Hadžem Hajdarević. Radi se o iznimno specifičnoj knjizi, knjizi mozaika, čiji glavni sadržaj čine orginalne zabilješke i spisi Ahmed ef. Smajkića o vremenu u kojem je radio i djelovao. Pored njih, između korica, našli su se tekstovi sa biografskim podacima najistaknutijih ličnosti kao i osnovni podaci o višestoljetnom kulturno civilizacijskom uzdizanju ovog kraja.

– Pokušajmo je pročitati  s punom vlastitom otvorenosti, jer svaka knjiga vrijedi onoliko koliko mi s njom otvorimo dijalog. Knjiga će nam pomoći da ojačamo kulturu sjećanja. Ovakve knjige treba čitati na način da nam duhovnost, tradicija, kultura nikada ne budu indoktrinirajući element za naš, gluho bilo, nacionalizam, nego da bude kultivirajuća, zdrava dijaloška energija, puna otvorenosti prema svijetu i puna otvorenosti prema sebi – istakao je Hajdraević.

Prema ocjeni profesora Spahića knjiga na ilustrativan način govori o sintezi čovjeka i prostora, bez čega nema civilizacijskog napretka.

– Ova knjiga svjedoči  ljude i njihove poslove, bilo Jelovce,, Smajkiće, Pintule, Memiće, Mariće… bez obzira na uslove i opasnosti života, da je taj narod istrajavo na dostojanstvenom životu, u istini, na halalu i koliko je moguće na pravom putu. Oni su vjerovali više već što su znali. Nijedan spoljašni mir ne može se održati bez unutrašnjeg mira. Mir je moguć samo kroz slobodu. Šta su sve ti ljudi od 1940., ’45., pa nadalje ponodosili i šta su trpili i šta su radili da ostanu u dostojanstvu, miru i slobodi govori ova knjiga. Ahmed ef. je bio neformalni „konzul“ tog područja – pored ostalog u svom obraćanju kazao je profesor Spahić.

O biografijskim podacima rahmetli Ahmed ef. govorio je muftija u penziji Seid ef. Smajkić. Između ostalog naglasio je da je Ahmed ef. bio je imam matičar u Podveležju, jedan od istaknutijih kulturnih radnika na polju opismenjavanja širih populacije. Zbog liderskih sposobnosti koje je pokazao u sudbonosnim trenutcima borbe protiv fašizma tokom Drugog svjetskog rata, političke gradske vlasti su ga imenovale za potpredsjednika mostarskog sreza na poziciji načelnika prosvjete i referenta za humanitarnu pomoć građanima. Na tim pozicijama se nije dugo zadržao i napustio je sve državne službe kako bi se posvetio radu u Islamskoj zajednici.  Između ostalog veliki doprinos dao je u zaštiti vakufske imovine i na organizaciji Udruženja ilmije.

Knjiga je kako je to istakao doktor Arif Smajkić nastala je kao amanet njegovog oca Ahmed ef. u znak zahvalnosti i poštovanja prema brojnim ličnostima iz Podveležja. Na promociji je najavljeno da će uskoro biti pripremljeno i drugo dopunjeno izdanje.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button