UmjetnostVijesti iz zemlje

ESMA  SULTANIJA  – Veličanstveno oživljena legenda

Nedavno promovisan video spot za pjesmu Esma sultanija je priča o vjeri, ljubavi i nadi, veličanstveno oživljena legenda u Jajcu, gradu muzeju pod otvorenim nebom.

Autor teksta, Anto Brtan, kompozitori Selma i Abdulkerim Popaja, interpretatorka Hana Kunić, snimatelj video spota, Samed Žužić i djevojke i djevojčice u video spotu, kao i svi drugi uključeni u realizaciju ovog projekta su rođenjem ili ljubavlju vezani za ovaj kraljevski grad u srcu Bosne.

Prema nekoliko stotina godina staroj legendi legend, Esma sultanija se po dolasku u Bosnu razboljela i lijeka njenoj bolesti nije bilo. Iako je bila sultanija, a u bolesti su svi isti, prihvatila je riječi neke Ljube iz Donjih Kraja kao mogući put do izlječenja. Ljuba je sultaniji rekla da stavi kam’ na kam’ u mjestu gdje se voli, mrzi i moli. Ljubine riječi je protumačila sluškinja sultanijina, a Esma je odlučila ne prestati nadati se i vjerovati u izlječenje. Sagradila je džamiju i ćuprije dvije – džamiju na mjestu gdje se moli, jednu ćupriju gdje se mrzi, da posvađanu braću izmiri, a drugu gdje se voli, da zaljubljene spoji. Nakon izgradnje hajrata u mjestu gdje se dvije rijeke spajaju u jednu, Esma ozdravi i bi sretna kao prije.

Izvan legende, u stvarnosti, džamije i mostovi su mjesta okupljanja i simboli povezivanja. Rad na pjesmi Esma sultanija povezao je ljude koji svoje poslove rade s ljubavlju, okupio ljude koji ne gube nadu u bolje sutra i koji vjeruju u dobro u ljudima.

Priča o pjesmi je počela 30. augusta 2020.godine stihovima Poeme o Esmi sultaniji koja je prvonagrađena pjesma na konkursu kojeg je raspisala Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija”, a kao jedan od sadržaja četvrte po redu manifestacije “Žena porodica i zajednica”. Kao nastavak četvrte kada je promovisana slikovnica “Legenda o Esmi sultaniji”, a za petu po redu Manifestaciju, Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija” organizovala je i realizovala projekat “Pjesma o Esmi sultaniji – priča o vjeri, ljubavi i nadi” u okviru kojeg je na nagrađeni tekst pjesme napisana muzika i snimljen video spot.

– Sve što je uslijedilo nakon dodjeljivanja nagrada na prošlogodišnjem nagradnom konkursu  za pjesmu o Esmi sultaniji je jedna dugotrajna, neizvjesna, ponekad naizgled bezizlazna, ali nadasve lijepa i čarobna priča koja je trajala godinu dana i mi smo na promociji čitali njene posljednje stranice. Premijerom video spota ova legendarna priča će dobiti novu, digitalnu dimenziju, i poći će online putem na ekrane i u srca onih koji je budu shvatili i zavoljeli – izjavila je koordinatorica projekta “Pjesma o Esmi sultaniji – priča o vjeri, ljubavi i nadi”, Mirela Humić.

Promocija i YouTube premijera su završene, a pjesma, spot, legenda, grad i djevojke i djevojčice u spotu tek započinju svoje putovanje u javnost. Želimo da to bude lijep i dugotrajan put.

Pjesmu možete pronaći i pogledati na YouTube kanalu Medžlis IZ Jajce, pod nazivom Esma sultanija.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button