Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Katar: Ovo je apsolutna blokada, a ne bojkot

Katar: Ovo je apsolutna blokada, a ne bojkot

Ministarstvo vanjskih poslova Katara poručilo je da je zatvaranje kopnene granice, zračnog i pomorskog prometa te zemlje potpuna blokada koju provodi nekoliko zaljevskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Ureda za odnose s javnošću ministarstva Ahmed bin Said er-Rumeyhi je za katarsku novinsku agenciju QNA komentirao aktuelnu krizu u Zaljevu koju su prošle sedmice izazvale vlasti Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta koje su prekinule diplomatske odnose sa Katarom i optužile ga za podršku terorizmu.

“Potez bratskih zaljevskih zemalja, koje su zatvorile jedini katarski kopneni granični prijelaz, a isto tako i zračni i pomorski prostor, se ne može tretirati kao bojkot, to je direktna i potpuna blokada zemlje”, kazao je Rumeyhi i dodao da je to grubo kršenje bratskih odnosa, islamskih i humanih principa, kao i međunarodnih normi i vrijednosti.

Rumeyhi je kazao da su takvi potezi zaljevskih zemalja jasno političko sredstvo da se pritiscima na narod i državu Katara ostvare politički ciljevi tih zemalja.

“Neprihvatljivo je da se Katar optuži za podršku terorizmu ili za nedovoljnu podršku borbi protiv terorizma. Katar apsolutno odbacuje te optužbe za koje svakako nema nikakvih dokaza”, poručio je Rumeyhi.

Ova reakcija katarskog Ministarstva uslijedila je kao odgovor na izjavu šefa saudijske diplomacije Adila al-Jubaira koji je nakon sastanka sa američkim kolegom Rexom Tillersonom izjavio da mjere koje Saudijska Arabija provodi prema Kataru nisu blokada, niti okupacija, već svojevrsni bojkot odnosa s tom zemljom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top