Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Karadavi: Turska je posljednjih godina postala lider islamskog svijeta

Karadavi: Turska je posljednjih godina postala lider islamskog svijeta

Erdogan je bio jedan od rijetkih svjetskih lidera koji se jasno suprotstavio Izraelu i ubijanju civila u Gazi, istakao Jusuf el-Karadavi,   – Islamski učenjak Jusuf el-Karadavi, predsjednik Unije muslimanske uleme, je pozvao glasače u Turskoj da na sutrašnjim predsjedničkim izborima glasaju za aktuelnog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pozivam turski narod da podrže sadašnjeg turskog premijera i da na predsjedničkim izborima glasaju za pouzdanog, iskrenog i snažnog Erdogana”, rekao je el-Karadavi.

Napomenuo je da je Erdogan bio jedan od rijetkih svjetskih lidera koji se jasno suprotstavio Izraelu i ubijanju civila u Gazi.

“Erdogan je pokazao snažan stav u vezi sa izraelskim napadima u Gazi, ubijanjem civila u Siriji i izvođenjem vojnog udara u Egiptu, što je mnoge arapske lidere dovelo u nezgodnu situaciju. Zato pozivam turski narod da na predsjedničkim izborima glasaju za iskrenog i snažnog lidera Erdogana”, rekao je ovaj islamski učenjak.

Istakao je da je nakon dugo vremena Turska ponovo lider islamskog svijeta koji štiti muslimane od neprijatelja.

“Turska je posljednjih godina postala uzor za demokratiju. Zato pozivam sve da ih podrže na putu koji će donijeti napredak Turskoj, ali i blagostanje cijelom islamskom svijetu”, poručio je el-Karadavi.

Na kraju je istakao da se u svetoj muslimanskoj knjizi Kuranu zahtijeva od sljedbenika islamske vjeroispovijesti da uvijek budu na strani pravednih i iskrenih.

“Erdogana podržava narod jer zagovara pametnu i širokogrudnu perspektivu. Mislim da je on osoba koju moramo da podržimo. I sam Allah nam naređuje da budemo na strani iskrenih”, istakao je el-Karadavi.

 

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top