Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Kakva je veza Gulena sa egipatskim pučistima

Kakva je veza Gulena sa egipatskim pučistima

Predsjednik turskog Predsjedništva za vjerske poslove dr. Mehmet Gormez po prvi put je otkrio vezu između vođe terorističke organizacije FETO, Fethulaha Gulena i bivšeg egipatskog muftije Ali Džume.

U razgovoru sa Huffington post je ispričao kako je nakon razbijanja demonstracija na Rabi’i, 14. avgusta 2013. godine pozvao Ali Džumu’, pozivajući se na njihovo prijateljstvo, i tražio od njega da se on i el-Azhar uključe u rješavanje problema i spriječe prolijevanje nevine krvi. Pozvao ga je da posjeti Istanbul i da tu razgovaraju o problemu, ali je Ali Džuma to odbio.

Samo nakon petnaestak minuta od njihovog razgovora, Gormeza je telefonom pozvao Mustafa Ozdžan, drugi čovjek Gulenove organizacije, koji je tada bio u Turskoj i ispričao mu detalje razgovora sa Ali Džumom istakavši da su odnosi Ali Džume i Gulena veoma dobri.

Obzirom da je Gormez dogovorio sastanak sa Džumom u Amanu, pošto je ovaj odbio Istanbul, Ozdžan je od Gormeza zatražio da se prije puta u Amman sretnu i razgovaraju o temi, a također i da on bude u delegaciji koja bi putovala.

Gormez je ispričao da se u Istanbulu sreo sa Ozdžanom, koji je istakao da je stav turske Vlade i Predsjedništva za vjerske poslove u odnosu na vojni puč u Egiptu “jako opasan” a da je tadašnji ministar odbrane Abdulfetah es-Sisi “jako dobar vjernik i čovjek” da ga pokret Hizmet jako dobro poznaje i da sam Fethulah Gulen ima jako dobre odnose s njim.

Nakon što je Ali Džuma javno podržao ubijanje pristalica Muhammeda Mursija na Rabi’i, nekoliko dana pred susret u Amanu, “ja sam ga pozvao telefonom i rekao sam mu: ‘Od danas su svi naši kontakti prekinuti’, do sastanka nije došlo.”

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top