Vijesti iz svijeta

Evropa je utočište članovima FETO-a i sedam godina nakon pokušaja puča u Turkiye

- Prošlo je sedam godina od pokušaja puča kojeg je u Turkiye izvela teroristička organizacija FETO, čiji članovi i dalje nastavljaju živjeti i djelovati u zemljama Evrope i šire

Prošlo je sedam godina od neuspjelog izdajničkog pokušaja vojnog udara kojeg je teroristička organizacija FETO izvela u Republici Turkiye, a brojne evropske zemlje su i dalje utočište za članove te terorističke organizacije, javlja Anadolu.

Povodom sedme godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara, u Turkiye se obilježava Dan demokracije i nacionalnog jedinstva, što je dan sjećanja na pokušaj puča nakon kojeg su brojni teroristi pučisti pobjegli iz Turkiye u zemlje Evrope i šire.

To se posebno odnosi na Njemačku u kojoj teroristi FETO-a djeluju pod maskom obrazovanja, kulture, nauke i dijaloga te dobijaju podršku njemačkih vlasti u ovoj oblasti.

Iako je Turkiye od Njemačke zatražila izručenje 161 člana FETO-a, zahtjev za njih 132 je odbijen, a procesi za preostale još uvijek traju.

Stotine članova FETO-a, uključujući bivše vojnike, sudije, tužioce i novinare, dobilo je pravo na azil i stavljeno pod zaštitu u Njemačkoj, zemlji u kojoj su se članovi organizacije najviše sklonili.

Dok oni koji su pobjegli u Njemačku nastavljaju da provode aktivnosti i iznose neosnovane optužbe na račun Turkiye, nastavljajući tako propagandu protiv Turkiye, uključujući i upotrebu društvenih mreža.

Po pritužbama članova FETO-a, njemačka policija je izvršila pretrese kuća i oduzela mobitele i računare novinaru lista “Sabah“ u Njemačkoj Ismailu Erelu i šefu vijesti lista “Sabah“ za Evropu Cemila Albaya koji su izvještavali i na dnevni red iznosili priče o aktivnostima terorističke organizacije FETO u Njemačkoj.

Članovi FETO-a vode posebnu jedinicu i s jednog mjesta u cijeloj Njemačkoj pružaju pravne savjete i pokreću tužbe u vezi sa vijestima i dešavanjima koja se tiču te terorističke organizacije.

– Članovi FETO-a u Velikoj Britaniji nastavljaju kampanju protiv Turkiye –

Velika Britanija je također jedna od zemalja u koju su se nakon pokušaja državnog udara u Turkiye sklonili zaposleni u medijima i firmama koje su zatvorene zbog veza sa FETO-om.

Biznismen Akin Ipek prednjači među članovima organizacije FETO u Velikoj Britaniji. Prema informacijama na stranici “Companies House“, koja sadrži informacije o kompanijama ili poduzetnicima u Velikoj Britaniji, ime Hamdi Akin Ipek povezano je s kompanijama na tri različite adrese.

Dvije od tri kompanije, čije se ime pojavljuje u pretragama o Ipeku i čini se da je njihov menadžer, nalaze se u istorijskom centru Londona koji je jedan od najvećih finansijskih centara na svijetu.

U evidenciji, preostala kompanija u kojoj je Ipek menadžer smještena je kilometar od britanskog parlamenta.

Danas u Engleskoj živi i Tarik Toros, glavni urednik Bugun TV-a pri holdingu Koza Ipek, a u vlasništvu Ipeka. Totos se oglašava sa adrese kompanije pod nazivom TT Medya u sjevernom Londonu i nastavlja ciljati Turkiye na svojim društvenim medijima i YouTube emisijama.

I Turan Goruryilmaz radi za medijske organizacije povezane s FETO-om, i poput Torosa, živi u Engleskoj. On također nastavlja objavljivati ​​publikacije usmjerene protiv Turkiye putem društvenih medija.

Kerim Balci još je jedno ime povezano sa FETO-om koji je učestvovao na događajima u brotanskom parlamentu, a koji je u emisiji za vrijeme pokušaja puča u Turkiye uputio poziv građanima da ne izlaze na ulice.

Balci živi u Londonu i nastavlja da širi objave bliske FETO-u na svom Twitter nalogu i širi FETO propagandu u emisijama u kojima učestvuje.

– FETO strukture u Švedskoj –

Nakon neuspjelog pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine u Švedsku su pobjegli neki od vođa terorističke organizacije FETO i to glavni urednik lista “Today’s Zaman“ Bulent Kenes i zamjenik glavnog urednika tog lista Abdullah Bozkurt.

Među onima koji su pobjegli u Švedsku su i glavni urednik FETO-ovog lista “Meydan“ Levent Kenez, bivši šef policije Murat Cetiner, takozvani izraelski imam FETO-a Harun Tokak i takozvani imam FETO-a za obrazovanje u Turkiye Yilmaz Ayten.

Bozkurt i Kenez posjeduju portal na engleskom jeziku “Nordic Monitor“ i think tank pod nazivom Stockholm Center for Freedom (SCF). Ove organizacije primaju značajnu pomoć za svoje aktivnosti u Švedskoj. Vođe FETO-a u Švedskoj privlače veliku pažnju i raskošnim i luksuznim životom jer su razvili dobre odnose sa švedskim institucijama preko ljudi koji poznaju sistem i zahvaljujući pristalicama terorističke organizacije PKK/YPG koji žive u toj zemlji.

Bulent Kenes, Abdullah Bozkurt i Levent Kenez bave se dezinformacionim aktivnostima tako što objavljuju klevetničke objave o Turkiye na Twitteru. Sadržaj koji dijele ova imena šire se na drugim FETO nalozima. Kenez također pravi antiturske programe na YouTube kanalu TR724, jednom od medijskih organa ove organizacije.

S druge strane, turski zahtjev za izručenje Bulenta Kenesa odbio je švedski Vrhovni sud 19. decembra 2022. godine. Osim Kenesa, odbijeni su i zahtjevi za izručenja Abdulaha Bozkurta, Leventa Keneza, Murata Cetinera i Haruna Tokaka.

– FETO prijetnja svim zemljama u kojim djeluje –

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna.

 

Povezani članci