EkonomijaU Fokusu

Kako unovčiti svoj hobi?

Razvoj mnogobrojnih platformi na internetu kao što je Etsy za prodaju rukotvorina i umjetnina omogućio nam je da unovčimo svoje vještine iz udobnosti vlastitog doma i pronađemo klijente širom cijelog svijeta.

No, kako biste postigli uspjeh, nije dovoljno proizvod ili uslugu samo postaviti na platformu koju ste odabrali i nadati se najboljemu. Baš kao i u svakom biznisu, potrebno je poduzeti neke korake kako biste bili primijećeni i kako bi nastala potražnja za onim što nudite.

Planirajte

Prije nego započnete sa svojim projektom, postavite si kratkoročne i dugoročne ciljeve, odredite što želite postići, koji je vaš krajnji cilj i što sve trebate učiniti kako bi se ostvario. Bez plana uspjeh je teško ostvariv, a i imat ćete smjernice, barem okvirne. S vremenom ćete plan modificirati i prilagođavati svojim potrebama, ali važno je započeti s razrađenom idejom.

Odaberite platformu

Postoji mnogo online stranica na kojima možete unovčiti svoja znanja i vještine, prodati svoje radove..Neka od njih su već spomenuta Etsy, Fiverr gdje za pet dolara možete ponuditi svoju uslugu, ArtFinder, Shopify…izbora je mnogo, istražite i proučite  svaku od njih te odredite koja bi najbolje odgovarala onome što nudite.

Možete biti prisutni na više njih, važno je samo da ni na jednoj niste polovično. Ukoliko mislite da nemate vremena ili ne možete istovremeno ‘hendlati’ više njih, posvetite se jednoj i uložite napore da vaš rad bude vidljiv i prepoznatljiv.

…i društvene mreže

Premda je ponekad teško izložiti svoj rad javnosti i kritici, ukoliko želite uspjeti prisutnost na društvenim mrežama nezaobilazna je. Kao i kod platformi, odredite koja najbolje odgovara vašim zahtjevima i planirano djelujte. Uključite se u grupe istog područja, povežite se s influencerima, lajkajte, sherajte i komentirajte slične stranice. Ovim putem možete doprijeti do velikog broja ljudi i relativno brzo se može saznati za ono što nudite. Budite aktivni!

Budite konzistentni

Povremenim radom nećete daleko dogurati, potrebno je izdvojiti vrijeme i biti konzistentni i uporni. Ponekad je teško uskladiti sve obaveze i ma koliko god voljeli to čime ste se odlučili baviti, bit će perioda kada ćete imati manje motivacije. Važno je prisjetiti se zašto to radite i što želite postići. Velika prednost je što vas to nešto strastveno interesira, ali samo najuporniji dolaze do cilja.

Savjetujte se

Ako mislite da nešto ne možete obaviti ili niste dovoljno kompetentni za neki dio procesa koji je bitan za vaš projekt, potražite savjet stručnjaka ili se educirajte. Nitko ne može sve znati, bitna je volja i želja za učenjem i napretkom.

Vjerujte u sebe

Sve što je javno, izloženo je kritici pa ćete se možda susresti s negativnim komentarima. Važno je razlikovati konstruktivnu kritiku od one zlonamjerne, a najvažnije je vjerovati u sebe. Svatko može pogriješiti, ne dajte da vas to omete i sprječava na putu do uspjeha.

Vijest je preuzeta s portala freelancecubicle.com

akos.ba

Povezani članci

Back to top button