EkonomijaLiderstvo i menadžment

Kako izbjegavanje zadataka iskoristiti za njihovo izvršavanje: Odugovlačenje kao sredstvo samorazvoja

Iako ne možete očekivati da ćete u potpunosti eliminisati odugovlačenje iz svog života ili posla, možete postati bolji u reakciji na odugovlačenje, i to onda kada ono pokaže svoju ružnu stranu.

Praktičan način da se nosite s odugovlačenjem jeste da ga koristite kao sredstvo za samorazvoj. Ovaj neobičan pristup znači da iskreno gledate na odugovlačenje kao na ono što ono zaista jeste. Poslovni portal Inc piše da postoje tri koraka koja će vam pomoći da se nosite s odugovlačenjem i da napredujete u svojim radnim zadacima.

Suočite se s odugovlačenjem

Suočavanje s odugovlačenjem znači da sebi i radnim kolegama priznate da odugovlačite, a onda kada ste sami, svoje misli zabilježite ili ih izgovorite naglas. Stvar je u tome da u potpunosti priznate trenutni status.

Utvrdite uzrok odugovlačenja

Ne možete pravilno riješiti problem ako ne znate u čemu je problem. Kada god sebe zateknete da odugovlačite, zapitajte se šta stoji iza vašeg otpora prema poslu.

Uopćeno govoreći, postoji nekoliko uobičajenih razloga za odugovlačenje. Neki od najčešćih razloga su strah od (ne)uspjeha, strah od osude drugih, nedostatak povjerenja u svoje vještine ili znanje te nezainteresovanost za zadatak.

 

Preokrenite svoje odugovlačenje

Kada ste sebi i drugima priznali da odugovlačite i kada ste utvrdili koji su razlozi za to, možete poduzeti korake za neutraliziranje odugovlačenja. Postoji nekoliko načina kako da to postignete:

  • Prepustite zadatak drugome ako ga zaista ne želite ili ga ne možete sami izvršiti;
  • Potražite pomoć za izvršavanje zadatka. To podrazumijeva pomoć radnog kolege, pohađanje kursa, čitanje, itd.;
  • Zaobiđite zadatak ako osjećate strah od nečega;
 
  • Prođite kroz zadatak, što podrazumijeva da zasučete rukave i počnete raditi. Odredite rok za njegovo izvršenje, otklonite smetnje i radite.

Ovi koraci vam mogu pomoći ako imate problem s odugovlačenjem bez obzira na to koliko je ono učestalo.(klix.ba)

akos.ba

Povezani članci