Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Kako dijete naučiti odgovornosti?

Kako dijete naučiti odgovornosti?

Odgovornost se može naučiti kroz razne primjere

Kako bismo mogli naučiti nekoga odgovornosti ako je ni sami baš ne shvaćamo najbolje? Odgovornost uglavnom označava razvijenu svijet o osjećaju da trebamo o nečemu voditi brigu, bilo da se radi o ponašanju, osjećajima ili pak pravilima drugih osoba, ali i nas samih.

Kako bismo dijete mogli naučiti odgovornosti, moramo i sami imati razvijenu tu svijest. Najprije prema samima sebi i međusobnom odnosu članova unutar obitelji, a onda i prema svim ostalim ljudima s kojima se susrećemo u vlastitoj svakodnevnici. Obzirom da djeca već u vrlo ranoj dobi počinju oponašati ponašanje vlastitih roditelja, ponekad nam može puno značiti i ako naučimo kontrolisati vlastito ponašanje u blizini djece. Komunikacija je onda samo jedan proces ponavljanja i popravljanja već stečenog dojma ili znanja.

Odgovornost nije jedino i isključivo povezana s obrascima ponašanja i odnosu na relaciji dijete-roditelj. Odgovornost se ogleda u mnogim drugim stvarima poput: stava i odnosa prema sebi samome, odnosu prema finansijama, čišćenju životnog prostora, obavezama koje imamo u vlastitom životu, osjećajima i potrebama drugih ljudi itd. Samopoštovanje temelj je svega ostaloga. Ako volimo i poštujemo sami sebe, moći ćemo tu ljubav na jednak način usmjeriti i prema svim drugim osobama koje čine naš život.

Izgradnja odgovornosti kod djece ne znači samo svijest o odgovornosti. To se odražava na apsolutno cjelokupan život djeteta i pratit će ga kroz sve faze njegova odrastanja kako bi mu naposlijetku omogućile razvoj u cjelovitu osobu.
Kako ispravno postupiti u konkretnom smislu i u praksi, ovisi o stepenu razvoja vašeg djeteta, ali odgovornost se može naučiti kroz razne primjere:

  • kućne poslove i zadatke u skladu sa njihovim uzrastom
  • dosljednost roditelja i neprekidno podsjećanje na zadatke koji ih očekuju
  • zadaci moraju biti prilagođeni dobi djeteta, jasni i zanimljivi
  • uz kreativne zadatke možete potaknuti kod njih svjesnost o donošenju vlastitih odluka i prihvaćanju posljedica
  • uzmite vremena i uvijek poslušajte djetetovo mišljenje, te ga pitajte da se izjasni oko određenog ili potencijalnog problema ili situacije
  • poticanje djeteta na brigu o npr. kućnom ljubimcu, odnosu s najboljim prijateljem, rođendanima osoba unutar porodice itd.

Dječji psiholozi svakako napominju kako se dijete ne smije učiti odgovornosti kroz strah, pa tako prijetnje kaznama i strahu od batina neće pomoći u izgradnji njihovog samopouzdanja i osobnosti. Isto tako, previše popuštanja neće vas dovesti do željenih rezultata. Treba pronaći zlatnu sredinu i ne posustajati u ovom dugotrajnom procesu. Naoružajte se strpljenjem, razumijevanjem i ustrajnošću i rezultati će biti vidljivi!

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top