Moj vrt

Jednostavnim tehnikama uredite kamenjar u svom vrtu

Ne možemo napraviti savršen vrt jer on teži konceptu koji izražava njegovo jedinstvo s prirodom, a svaki vrt trebalo bi da ispolji svoju različitost.

formiranju vrtova, osim čovjeka svoj uticaj ima i priroda, a za stvaranje njegovog konačnog oblika vrijeme predstavlja bitan faktor. Za njega se može reći da je arhitektonski produkt jer oblikovanje proizilazi iz likovnog pristupa koji ostavlja objekte u prirodnom stanju i teži da oponaša prirodu. Na taj način na jednom mjestu objedinjuje se sve što nas impresionira – kamenje različitih oblika, rijeke, potoci, travnjaci, drveće, grmlje i cvijeće.

Elementi koji su sastavni dio (arhitektonski i biološki), moraju sačuvati prirodnu slobodu, ali i pretrpjeti vještačku obradu kako bi se na najbolji mogući način prilagodili predjelu u kome se nalazi.

Pomoći ćemo vam nekim korisnim savjetima da sagradite vlastiti kamenjar ili alpski i Močvarni vrt.

Slijedite pravilo nepravilnosti

Kombinovanje u njemu nije tako jednostavno kao što se čini. Potrebno je kamen dopremiti u velikim količinama. U ovom slučaju uvijek vrijedi pravilo nepravilnosti. Poželjno je da budu nepravilni komadi na jednoj gomili, te isto tako i razmaci između njih.

I kod velikih blokova ta bi specifičnost trebala doći do izražaja. Za njih je važno da donji dio bude pokriven biljkama. Šteta je da teško dopremljeni kamen sasvim prekrije biljke. Izgled lijepo uređenih kamenih vrtova istovremeno je prirodan i vještački koncipiran. Prilikom izbora važno je pogoditi pravu mjeru, tako da na većim površinama možete postaviti krupnije komade kamenja i posaditi veće biljke.

Obavezno ih ukopati duboko da se na njih može slobodno osloniti i hodati. S manje većih komada postiže se bolji efekat, nego sa mnogo onog manjeg. Kamenjar bi trebalo da bude na otvorenom mjestu, daleko od visokih zidova i drveća, ali i zaštićen od vjetrova.

To je moguće postići sadnjom velikog broja zimzelenih trajnica. Poželjno je da bude pun alpskog rastinja i da je osunčan poput planinskog obronka.

Kako oblikovati kamenjar u dvorištu?

Ako želite da imate vodu u stjenovitom dijelu, na različitim visinama možete izgraditi bazen ili više njih. Da bi što više podsjećali na prirodne, potrebno je stvoriti efekat da se voda tu našla sasvim slučajno. Prirodno se ona skuplja samo u najnižem dijelu vrta.

Razlike u nivou tla omogućavaju stvaranje vodopada ili potoka, tako da na taj način dobijate da voda teče s višeg nivoa i stvara iluziju prirodnog izvora.

U područjima gdje je nivo podzemnih voda vrlo visok, možete sagraditi močvarni vrt.

Prirodni bazen nastat će već pri kopanju veće jame. Tu se može podići i nivo cijelog vrta koji je pogodan za sadnju raznovrsnog ukrasnog bilja. Močvarno bilje veoma je raznoliko i ubrzo će ublažiti strogost geometrijskog oblika. Na taj način stvoriti će se jedna harmonična cjelina, a biljke se lako priviknu i na sušne uslove pa uspijevaju i na suhim i vlažnim mjestima, ipak ne podnose promjene nivoa podzemnih voda.

Za njegovo uređenje pogodna su močvarna tla i potočne doline.

Kameni vrt sa ljekovitim vrstama

Kameni i močvarni vrt najčešće se grade bez travnjaka i u skladu s tim, na cijeloj površini sade se trajnice. Ovaj tip gradi se sa što više puteljaka da se može doći do svih dijelova. Treba izbjeći pretjeranu raznolikost bilja. Pokušajte napraviti dovoljno široke puteljke uz koje ćete posaditi rubne gredice po mogućnosti zimzelenih vrsta. Lijepo izgledaju i veće površine zasađene niskim trajnicama, takozvanim pokrivačima. Navedeno bilje zahtijeva mnogo rada, ali vremenom pokrije cijeli prostor dok travnjak treba stalno kositi.

Jedna od varijanti u kojoj su posađene trajnice je i da se sade u kombinaciji sa ljekovitim vrstama.

Višegodišnje biljke se u jesen povlače, a na proljeće ponovo obnavljaju. Za razliku od sadnje jednogodišnjih, u ovakvim vrtovima treba saditi više ovih vrsta i to one koje ne cvjetaju u isto vrijeme, kako bi čitav prostor bio cijele godine u cvatu. Možete kombinirati one raznobojne ili ga ukrasiti samo jednom bojom. U malom vrtu bolje se ograničiti na jednu vrstu, a veliki dopušta raznolikosti.

U prosjeku treba saditi pet biljaka na jednom kvadratnom metru, mada malih alpskih biljaka treba saditi više. Neke trajnice su zimzelene i iako njihov cvijet nije raskošan zimi imaju veliku važnost jer vaš vrt neće biti sasvim pust.

Lukovice saditi na dubini dvaput većoj od njih

Potrebno je sve pripremiti dobro tako što ćete pomiješati pjeskovito tlo s kompostom, teško glinasto s pijeskom, tresetom ili kompostom a na vlažnim terenima postaviti drenažu.

Sa sadnjom osjetljivog bilja može se početi tek kada alpske trajnice narastu dovoljno da predstavljaju određenu zaštitu. Isto važi i za paprat i bilje kojem je potrebna hladovina.

Lukovice će vam pričinjavati posebnu radost. Kada je riječ i o kombinaciji boja, sa onim ranim ne možete pogriješiti jer u to vrijeme gotovo ništa ne cvjeta. Njih trebate uskladiti s trajnicama, tako da obje grupe dođu do izražaja. Sade se u grupama, po desetak malih. Posadite ih u blizini kuće da bi bile vidljive. Visibabe i šafrani cvjetaju u vrijeme dok drveće još ne pupa.

Za razliku od drugih vrsta, možete ih đubriti u jesen i to umjereno jer pri niskim temperaturama neće moći iskoristiti sva hranjiva. Početkom proljeća treba ih dodatno pođubriti kako bi zdrave dočekale doba ljetnog mirovanja. Uobičajeno đubrenje vrta dovoljno je i lukovicama.

Terapijski vrtovi kao lijek

Odaberite one koje mogu ostati u zemlji jer isto mjesto odgovara i različitim višegodišnjim biljkama pa ih možete posaditi između njih. U grupu lukovičastih malih vrsta ubrajaju se zapravo i sve gomoljaste koje su adekvatne za uzgoj u kamenjaru.

Uvijek se treba pridržavati jednostavnog pravila – sade se na dubini dva puta većoj od njih. Visibabe možete posaditi i dublje jer se ljeti lako isuše. Kroz sredinu prostora može da prolazi kanal ispunjen vodom ili mnoštvo fontana, kao i voda u obliku bazena ispunjena rezanom živom ogradom.

Le Corbusier je o njima rekao: “Stil ne postoji…on je obmana i isticanje detalja“.

Svaki vrt treba da predstavlja prostor u kojim se osjećamo ugodno. Mogućnosti su neograničene.

Povezani članci

Back to top button