Književni kutakU Fokusu

Zakoni života

Svako će požeti šta je posijao. Onako kako si posijala, tako ćeš žeti. I živjeti. Zapitaj se, šta ti siješ?

Što god svojom rukom daš,
to će doći i biti tvoje.
(Junus Emre)

Čovjek sam sebe kažnjava lošom naravi i djelima, lošim mislima i riječima. I čovjek sam sebe blagosivlja lijepom naravi, mislima, riječima i djelima.

Božiji zakon je jasan: Sve što činiš drugima, činiš sebi.

Svi zakoni su Božiji na ovom svijetu i budete li se njih pridržavali živjet ćete sretno, bez obzira na okolnosti. Otkrit ćete potencijale i koristiti ih i što je najvažnije shvatiti – ima neko ko vam čuva stranu, ima neko ko je uvijek uz vas.

Zakon duše je jasan: Sreća je dar koji dobijete  kad mislite, činite i radite dobro. Sreća ne stanuje u zavidnim srcima i onima koji drugima žele loše.

Zakon uzroka i posljedice je jasan: Sve što uradiš  u životu od tebe je poteklo, sve što kažeš, sve što misliš, sve što osjećaš – sve je od tebe poteklo. I tebi će se vratiti.

Ne sviđaju li ti se posljedice, mijenjaj uzroke. Nikoga ne krivi, osim sebe, jer niko i nije odgovoran za tvoj život osim ti.

Vodite računa kako dotičete ljudske živote. Kako vi dotičete druge, tako Bog dotiče vas. Kako vas dotiču, tako će i Bog dotaknuti njih.Ne morate vi ništa raditi. Zato upamet kad dotičete druge. I opustite se – nije važno šta vam drugi govore u lice ili iza leđa, nije važno ni čak šta rade. Pa ima neko ko sve vidi, a pisari zapisuju. Svako će dobiti svojih pet minuta na Danu obračuna.

Zakoni života su jasni:

Svako će požeti šta je posijao. Onako kako si posijala, tako ćeš žeti. I živjeti.

Zapitaj se, šta ti siješ?

Piše: Alma Taletović

akos.ba

 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button