Moj vrtU Fokusu

Kada se sade jagode?

Jagode posadjene u julu i avgustu već u narednoj godini mogu da daju od 8 do 10 hiljada kilograma plodova po hektaru, posađene u jesen samo 300 do 500 kg, a u proljeće neznatan prinos. Ako se jagode sade u julu i avgustu, pored kvalitetnih živića potrebno je obilno zalijevanje prije i poslije sadnje, sve dok se živić ne primi.

Kakvo zemljiste je pogodno za jagode?

Jagoda nije veliki probirač zemljišta, ali joj najbolje odgovara ilovačasto i pjeskovito zemljište bogato organskim materijama. Ne podnosi krečna, plitka, hladna i glinovita zemljišta.

Najbolji su južni položaji, naročito za rane sorte jagoda. Na ovim položajima jagode sazrijevaju oko 12 dana ranije. Sjeveroistočni položaj odgovara srednjeranim sortama, a sjeverni položaj i ravno zemljište kasnimsortama koje cvjetaju kasnije i mogu da izbjegnu proljećne mrazeve.

Kako se sade jagode?

Živiće jagoda treba saditi odmah poslije vadjenja. Ako su pak duže stajali prije sadnje, žile živića je potrebno držati 10 do 20 sati u vodi. Neposredno prije sadnje žile treba skratiti na četvrtinu ili polovinu i odbaciti suho i oštećeno lišće. Korjen  zatim treba potopiti u rastvor balege, ilovače i vode. Sadi se na dubinu na kojoj su žile bile u matičnjaku.

Jagode se mogu saditi ručno i mašinski, slično kao rasad povrtarskih biljaka. Mašinski može da se zasadi pet puta više nego ručno. Ručno se sadi sadiljkom u kanaliće, kao i pomoću lopate i motike. Sadiljka se koristi na lakom, rastresitom i umjerenom zemljištu. Najprije se postavi kanap ili žica, pa se sadiljkom, na određenom rastojanju, načine rupe duboke i široke 5 do 7 cm i u njih stavljaju živići. Sadiljkom se zemlja uz njih sabije. Slično se sadi i pomoću lopate i motike, s tim što se ovim alatkama načine jamice, u njih stave živići i zemlja sabije.

poljoprivredni savetnik.com

Povezani članci

Back to top button