DijasporaVijesti iz svijeta

IZ u BiH će podržati projekte značajne za Bošnjake Crne Gore

Delegacija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini posjetila je Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori u okviru posjete muslimanima Rožaja, tokom koje je iskazana spremnost da razmotri podršku projektima od značaja za Bošnjake, gdje god se nalazili.

Sa predsjednikom Vijeća Ejubom Nurkovićem, u prisustvu reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata-ef. Fejzića, članovi delegacije IZ u BiH koju čine zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić i direktor Uprave za vanjske poslove Razim Čolić, razgovarali su o mogućim oblicima konkretne podrške.

Predsjednik Nurković je predstavio okolnosti u kojima Vijeće djeluje, ističući da je širok dijapazon mogućeg djelovanja ukoliko bi Bošnjaci ujedinjeni iskoristili svoje mogućnosti. Naredne godine bi se u Crnoj Gori trebao provesti popis stanovništva, a Vijeće je sebi uzelo u zadatak da razuđenost u izjašnjavanju Bošnjaka svede na minimum.

Članovi delegacije Islamske zajednice potvrdili su spremnost da Islamska zajednica razmotri podršku svim vrijednim projektima koje Vijeće pripremi.

Delegacija je posjetila i istureno odjeljenje ženske medrese u Rožajama, gdje su im domaćini bili upravnik Redžep Murić, predsjednik Medžlisa Ernad Ramović i sekretar Ramiz Luboder.

Tokom održanog sastanka delegaciji su predstavljene informacije o stalnom rastu broja učenica koje pohađaju ovu školu, te značajni rezultati koje postižu.

Članovi delegacije su iskoristili i priliku da razgovaraju sa učenicima ove škole internatskog tipa, a koji nastavu pohađaju uz predviđene mjere zaštite od epidemije.

Preporod.info

Povezani članci