Vijesti iz zemlje

Iz Fonda Bejtul-mal obradovano 19 porodica sa petoro i više djece: Poklon i podrška reisul-uleme

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini kao vid odgovora na globalno pitanje bijele kuge, koja je zahvatila i duboko pogodila našu domovinu, od 2018. godine provodi projekat stimulacije nataliteta.

Projekat je pokrenut u okviru Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice, te podrazumijeva dodjelu poklona za porodicu i dijete (prehrambeno-higijenski paket) i simbolični novčani iznos kao dar novorođenčetu “na čelo”, kako je to običaj u Bosni i Hercegovini.

– Nazvali smo ga poklon reisul-uleme porodicama sa više djece, zbog preporuke, mogu kazati i insistiranja uvaženog reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića da, pored podrške porodicama slabijeg materijalnog stanja koja se realizira preko Ureda za društvenu brigu, i preko Odjela za brak i porodicu na ovaj način budemo podrška svim našim porodicama koje se odluče da imaju više djece i kojima Allah, dž.š., daruje porod – kazala je za Preporod.info doc. dr. Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu.

Prvi poklon uručen je porodici Talić iz Jajca u septembru 2018. godine, povodom rođenja njihovog desetog djeteta. Od tada do danas, ovim poklonom obradovano je devetnaest porodica povodom rođenja petog (manji bosanskohercegovački entitet), šestog, sedmog, osmog i devetog djeteta (FBiH), a poseban poklon uručen je porodici Aščić iz Turbeta, povodom rođenja blizanaca, šestog i sedmog djeteta u njihovoj porodici. 

Finansiranje iz Bejtul-mala

Da bi dobile ovu vrstu poklona glavni uvjet je da porodice koje žive na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta dobiju peto dijete, a porodice u Federaciji Bosne i Hercegovine ovaj poklon dobiju kada im se rodi šesto dijete, i svako sljedeće. 

Sve ove porodice su aktivni članovi Zajednice i aktivno participiraju i doprinose društvu.

Projekat se finansira iz fonda Bejtul-mal, iz namjenskih sredstava za podršku braku u porodici i za afirmaciju i promociju bračnih i porodičnih vrijednosti te prilikom uručenja poklona novorođenčetu uz voditelja Odjela za brak i porodicu Rijaseta u posjetu porodici idu i predstavnici muftijstva i medžlisa, odnosno glavni imam, džematski imam i koordinatorice Odjela za brak i porodicu s nivoa muftijstva i medžlisa.  

– Sve posjete koje smo do sada realizirali bile su izuzetno lijepe, ugodne i prijatne. Među brojnim posjetama porodicama, zbog različitih povoda, ove posjete su, zaista najljepše i nadasve inspirirajuće! Porodice nas lijepo dočekaju u dogovorenom terminu, svoje obaveze pomjere i prilagode da bi svi, ili većina članova bili prisutni, podijele sa nama svoju porodičnu priču u kojoj svi uzmu učešća, svako ispriča svoju stranu priče, majka svoju, otac svoju, svako od djece svoju – objasnila je dr. Malkić.

0-1.jpeg - Iz Fonda Bejtul-mal obradovano 19 porodica sa petoro i više djece: Poklon i podrška reisul-uleme
Dr. Safija Malkić – jedna od posjeta

Kako je navela, svaka porodica je specifična na svoj način i priča svake porodice je posebna, ali, ostaje zajednički zaključak da u ovim porodicama roditelji izuzetno vole i paze svoju djecu ali, ne toleriraju neposluh i nepoštivanje porodičnih pravila i obaveza, te da djeca izuzetno vole, poštuju i slušaju roditelje i s radošću izvršavaju svoje pojedinačne obaveze u porodičnom “sistemu” i tako doprinose funkcionalnosti porodice, čime se ne može pohvaliti većina manje brojnih, “standardnih” porodica u našoj domovini.

– Zanimljivo je i jako pohvalno, što želim i posebno naglasiti, da gotovo sve porodice koje smo posjetili žive od svoga rada, rada “roditeljskih ruku”, dakle, nisu u stanju socijalne potrebe, kao što bi se moglo pomisliti, i ne očekuju posebnu, dodatnu pomoć od državnih ili drugih institucija. Zato, prije svega, budu prijatno iznenađeni pažnjom, brigom i podrškom Islamske zajednice, a potom i poklonom od Rijaseta, od Muftijstva i Medžlisa, jer i od njih dobiju prigodne poklone te zaista, pokažu veliku radost zbog naše posjete i razgovora i poklona od reisul-uleme – naglasila je dr. Malkić.

Promovisati lijepe priče

Dr. Malkić je istaknula činjenicu da su sva ili većina djece ovih porodica odlični ili superodlični učenici u svojim školama i fakultetima i uz to, najbolje i najredovnije mekteblije, odnosno aktivisti i aktivistkinje Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu.

– Ove činjenice i informacije, ove lijepe priče promoviramo i želimo ih promovirati još više kako bi kod mladih probudili želju za brakom, bračnom i porodičnom srećom i kako bi bračne parove koji imaju jedno ili dvoje djece motivirali da imaju više djece – kazala je dr. Malkić.

Ovaj projekat, dodala je ona, kao i iniciranje i pokretanje još puno sličnih projekata, neophodno je označiti, obilježiti oznakom urgencije, izuzetno važnim i značajnim i dakako, prijeko potrebnim danas, kada svjedočimo velikom broju odlazaka mladih iz naše domovine. 

– Kao što je svaki dan potrebno iskoristiti na pravi način da bi nam život bio bolji, isto tako je važno iskoristiti sva raspoloživa sredstva, resurse i potencijale da, ako ne možemo i nismo u mogućnosti zaustaviti, bar smanjimo odlazak omladine – naše djece, kako bi nam budućnost bila bolja, kako bi zadržali mlade i imali ih, blizu nas, zadovoljne i sretne, a mi bili sretniji i rahatniji roditelji! I kako bi naša domovina, i nama, našoj djeci i unucima, bila i dom i otadžbina, i rodna gruda, i glavna putanja i stalno boravište, i posljednje zemaljsko prebivalište – poručila je dr. Malkić.

Na kraju, dr. Malkić je zahvalila BIR televiziji i Media centru Islamske zajednice, čija je ekipa pratila ove posjete i uručenje poklona reisul-uleme porodicama u Krajini, porodici Aščić iz Turbeta i porodici Gerin iz Stoca.(Alem Dedić/Preporod.info)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button