Islamske temeU Fokusu

Balansiranje porodičnog života

Ove zapanjujuće žene su najbolji primjeri produktivnosti za modrenu muslimanku koja želi postići pravi balans između njenog porodičnog života, posla i najbitnijeg – njene vjere. Prisjetimo se ove četiri žene i pogledajmo šta možemo naučiti od njih kako bismo postigli pravi balans.

 Kroz historiju islama žene su igrale bitnu ulogu u širenju svete poruke Allaha, dž.š.

Primjeri ovih velikih žena su spomenuti od strane Poslanika, a.s., koji je hvalio i isticao superiornost Merjeme, Asije žene faraonove, Hatidže, r.a., majke vjernika, i Fatime, r.a., kćerke Muhammeda, a.s.

Ove zapanjujuće žene su najbolji primjeri produktivnosti za modrenu muslimanku koja želi postići pravi balans između njenog porodičnog života, posla i najbitnijeg – njene vjere. Prisjetimo se ove četiri žene i pogledajmo šta možemo naučiti od njih kako bismo postigli pravi balans.

Hatidža

Hatidža je bila bespremačno utjelovljenje vjere, produktivnosti i bezuvjetne podrške. Nakon smrti njenog oca, Hatidža je naslijedila njegov cijeli imetak i poslovni talenat, uspješno je upravljala očevim poslovnim interesima i očuvala porodično bogatstvo.

Kako god, ona nije rasipala ovaj imetak na materijalne stvari. Ona je hranila i oblačila siromašne, financijski pomagala svoju porodicu, davala opskrbu za brak onim rođacima koji nisu bili u u mogućnosti da se ožene. Ona nije bila samo milosrdna i imućna poslovna žena, već brižna supruga koja je prva povjerovala i podržala poslanika Muhammeda, a.s.

Poslanik, a.s., je rekao za Hatidžu, r.a.:

„Najbolja žena od svih žena je Merjema, a poslije nje je Hatidža.“  (Buhari)

Nadalje, Aiša, r.a., prenosi:

„Nisam bila ljubomorna na neku ženu Vjerovjesnika, a.s, kao što sam bila ljubomorna na Hatidžu, r.a., koja je preselila prije nego što je on mene oženio, zbog toga što sam ga slušala kako je spominje i kako mu je Allah naredio da je obraduje sa kućom (u Džennetu), a ako bi zaklao ovcu poslao bi njenim prijateljicama mesa od te ovce“. (Buhari)

Fatima

Fatima je također svjetionik produktivnosti i balansa: čvrsta robinja Allaha, dž.š., koja je bila duboko posvećena svojoj porodici. Bila je vjerna žena, izvrsna kćerka, isto tako posvećena pomaganju siromašnih i potrebitih. Često bi davala svu hranu koju je imala potrebitima čak i ako bi sama ostala gladna. Njen život sa Alijom, r.a., bio je jednostavan i skroman, bila zadovoljna sa tim i bila je u mogućnosti da pomaže siromašnima.

Usto, Fatima bi često donosila svoja dva sina da vide djeda koji ih je neizmjerno volio. Usprkos teškom poslu i vremenu koje je ulagala u svakodnevne obaveze, nikad nije zaboravila važnost porodčnih veza i tome je davala prednost u svom životu.

Fatimina, r.a., bliskost sa Poslanikom, a.s., i veličina njegove ljubavi prema njoj se jasno vidi u njegovoj izjavi:

„Fatima je dio mene, ko naljuti nju, naljutio je mene.“ (Buhari)

Merjema

Kur’an svjedoči i predstvalja Merjemu kao najbolju ženu koja će ikad postojati: uzor za sve muslimanke svih godina zbog njenog besprijekornog karaktera. Njena iskrena posvećenost i povjerenje u Allaha reflektira njeno savršeno obožavanje i ponašanje.

Zanijela je Allahovom odredbom i rodila svoje dijete potpuno sama. Ljudi su je optužili za odvratne grijehe, ipak oduprijela se pesimizmu i pokazala ogromnu snagu volje, odlučnosti i povjerenja u Allaha, dž.š. Predala se Allahu, dž.š., i bila je potpuno uvjerena da je to Njegova odredba, pa te optužbe nisu djelovale na nju. Danas je lahko izgubiti povjerenje u Allaha i prepustiti se tuzi, ali Merjemin život je nama podsjetnik da će Njegova pomoć uvijek doći ako očuvamo povjernje u Njega, i da se pomoću njega mogu postići najveći nivoi produktivnosti.

Allah, dž.š., veliča Merjemino spominjanje u Kur’anu i predstavlja je kao pobožnu i pokornu Allahu u sljedećem ajetu:

„Merjemu, kćer Imranovu, koja je nevinost svoju sačuvala, a Mi smo udahli u nju život i ona je u riječi Gospodara svoga i knjige Njegove vjerovala i od onih koji provode vrijeme u molitvi bila.“ (At-Tahrim, 12)

Asija

Asijina veličina leži u činjenici da iako je bila žena jednog od najmoćnijih, ali arogantnog i tiranskog vladara Egipta, imala je razborito srce koje je moglo vidjeti i prihvatiti istinu iz poruke poslanika Musaa, a.s. Za nju bogatstvo, ljepota ili status nisu bili glavni kriteriji ljudske nadmoćnosti: shvatila je da  je bez vjere u Allaha, dž.š., ljudsko biće ništa. Dobrovoljno se odrekla svih luksuza faraonove udobne palače radi onog što je trajnije i ljepše: Allahove blizine.

Allah je izabrao Asiju da odgaja i štiti Musaa, a.s., kad je bio novorođenče. Kad su joj njene sluge donijele Musaovu kolijevku sa rijeke, tražila je od faraona da usvoji novorođenče kao svoje dijete.  Njena nesebičnost joj je omogućila da bude njegova voljena majka.

U suri at-Tahrim, Allah, dž.š., je učinio Asiju, r.a., primjerom za sve vjernike kad je rekao:

 „A onima koji vjeruju – Allah kao pouku navodi ženu faraonovu kad je rekla: „Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u džennetu i spasi me od faraona i mučenja njegova, i izbavi me od naroda nepravdenog!“ (At-Tahrim, 11)

Ovo je nivo odanosti našoj vjeri i našim porodicama koji trebamo i možemo postići! Ovdje su neki savjeti kako to možemo provesti u praksu.

Uključi islam u svoj poslovni život

a)      Obavljaj namaz na poslu: Namaz je savršena pauza za tvoj um i dušu, omogućava ti da se moliš Allahu, dž.š., dok se istovremeno relaksiraš. Vjera ima prednost nad poslom, ne dopusti da posao bude izgovor za propuštanje namaza.

b)      Čitaj islamske knjige dok putuješ ili tokom ručka: Ovo ti pomaže da stekneš islamsko znanje umjesto da budeš opterećena poslom 24/7. Ako nisi ljubiteljica čitanja, uzmi CD ilahija i stavi ga u radio u autu ili ga slušaj na iPod-u.

c)      Uključi se u humanitarne aktivnosti: Ovo ne mora nužno biti financijskog karaktera, pomaganje nekom se broji. Ne samo da ćeš pomagati nekome ko je potrebitiji od tebe, nego ćeš tako udovoljiti Allahu, dž.š.

Uključi islam u svoj porodični život

Sve mi imamo beskrajnu listu stvari koje moramo uraditi nakon što se vratimo kući sa posla, uključujući kuhanje, čišćenje i brigu o djeci. Kako god, moguće je pripojiti „izgradnju vjere“ uz sve te aktivnosti:

a)      Zajedno čitajte Kur’an: Pronađite ponekad vremena za razmišljanje o Kur’anu, a.š., sa svojom porodicom. Čak ako je to 20 minuta na dan, vrijedno je da to radite zajedno!

b)      Gledajte islamska predavanja zajedno: YouTube je veliki fenomen današnjice i odličan je za nas muslimane također. Broj interesantnih i dostupnih islamskih predavanja je beskrajan, zato uđite na internet i pogledajte. Možete ih čak pustiti u pozadini dok kuhate.

c)      Zajedno pripremajte obroke: Zašto bi kuhale same? Pokušajte uključiti djecu i muža. Ne samo da će se obroci brže pripremiti, nego možete razgovarati o provedenom danu. Naročito u ramazanu, zajedničko pripremanje iftara vam omogućava da razmislite o postu kojem ste zajedno pristupili.

Uz Allahovu, dž.š.,  pomoć i primjere velikih žena islama prije nas, moguće je balansirati porodični, poslovni život i vjeru, iako si žena u ovom užurbanom modernom dobu. Nemoj odustati  i postati preokupirana samo jedni aspektom svog života. Napravi prioritet svojih uloga i nastoj raditi najbolje što možeš znajući da će Allah, dž.š., uvijek biti uz tebe.

  Autorica: Ayesha Salahuddin

 Izvor: productivemuslim.com

Prevela i prilagodila: Amela Melkić  

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button