Vijesti iz zemlje

IZ BiH i kuvajtska fondacija u posjeti bihaćkoj bolnici: Hemodijalizni aparat neće biti jedina pomoći

 Predstavnici Islamske zajednice u BiH i kuvajtske fondacije En-Nedžat boravili su u posjeti Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” i tom prilikom obišli centar za Hemodijalizu kojem su ovih dana uručili donaciju u vidu dijaliznog aparata.

Prema riječima dr. Muhammeda El-Ensarija, direktora fondacije En-Nedžat, cilj posjete bio je da sagleda trenutno stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi i najveće potrebe koje ima, kako bi u narednom vremenu ova fondacija nastavila sa pomoći ka ovoj i svim drugim zdravstvenim ustanovama na području BiH.

“Ovo je pilot-projekat i prva faza putem koje smo na licu mjesta željeli da se uvjerimo kakva je situacija na terenu. Kroz ovu skromnu donaciju deset dijaliznih aparata koje ovih dana dijelimo bolnicima uvidjeli smo da postoji mnogo veća potreba, tako da ćemo u narednom periodu saradnje sa našim partnerima nastojati da nastavimo realizaciju ovakvih i sličnih projekata. Mi ćemo, ako Bog da, u 2020. godini napraviti plan posjeta bolnicima u BiH kako bi vidjeli koje su sve njihove potrebe i na taj način dali svoj doprinos i tako olakšali posao tim bolnicima”, kazao je dr. Muhammed El-Ensari.

Humanitarna organizacija En-Nedžat iz Kuwajta u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u BiH i Vakufskom direkcijom već duže godina djeluje na području BiH kroz razne projekte. Prema riječima Hasana ef. Makića, savjetnika reisu-l-uleme, u početku su to više bili projekti obnove vjerskih objekata, dok se u posljednje vrijeme akcenat stavlja na medicinske potrebe, potrebe obrazovanja i općenito na društvene potrebe.

“Predstavnik ove ogranizacije često dolazi u BiH, jer želi da se na licu mjesta upozna sa stanjem na terenu. Evo danas je izuzetna prilika da se gospodin El-Ensari uvjeri u stanje ovog Hemodijaliznog centra i ja vjerujem da će ova saradnja da se nastavi i da ovo neće biti jedina donacija ovoj bolnici”, kazao je Makić.

Za uposlenike Hemodijaliznog centra Bihać ovo je vrlo značajna pomoć, a potrebe su, ističu, mnogo veće zbog čega se nadaju da ovo neće biti i jedina ovakva donacija.

“Imamo vrlo stare aparate koji su prešli maksimum sati rada, tako da je ovo izvanredna donacija i nadam se da će biti više ovakvih projekata. Otprilike imamo oko 70 pacijenata, ali, nažalost, sve je veći broj novih pacijenata tako da smo na neki način u nezahvalnoj situaciji”, kazala je dr. Mediha Puškar koja radi u Hemodijaliznom centru.

Akos.ba

Povezani članci