Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Italija: Potpisan sporazum o bratimljenju Općine Novi Grad Sarajevo i Grada Pesara

Italija: Potpisan sporazum o bratimljenju Općine Novi Grad Sarajevo i Grada Pesara

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo sa Džemaludinom Kahrovićem, pomoćnikom općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj, Hamdijom Dizdarom, pomoćnikom načelnika za obrazovanje, kulturu i sport, Mirelom Bubalo, PR-om i Muamerom Tinjakom, direktorom Osnovne škole „Aleksa Šantić“ boravili su u posjeti Gradu Pesaru, u Italiji, gradu koji je zbog svoje bogate historije umjetnosti i kulture pod zaštitom UNESCO-a.
U prisustvu brojnih aktivista humanitarne organizacije „Time for Peace“, „Lutva“, članova Gradskog vijeća, direktora kulturnih institucija i sportskih klubova Grada Pesara potpisan je sporazum o bratimljenju Općine Novi Grad Sarajevo i Grada Pesara.

U obraćanju prisutnima gradonačelnik Pesara Matteo Ricci kazao je da svako prijateljstvo ima posebnu vrijednost koju treba čuvati, ali kada se ono rodi iz solidarnosti onda treba da traje zauvijek.

„Naše prijateljstvo rođeno je u jednom teškom momentu za vas, u ratu koji vas je zadesio. Bio sam domaćin gostu iz vaše države u to vrijeme i sjećam se da su to bili tužni i teški dani, ali su rodili neraskidivo prijateljstvo među nama. Danas na svu sreću svi živimo u miru, a Općina Novi Grad Sarajevo se ubrzano razvija i raste i tamo sada vlada puno bolji ambijent za život. I mi trenutno za svoj narod tražimo bolji put – put kulture, sporta, i sigurni smo da ćemo u tome nastaviti zajedno, ali i da ćemo također uspostaviti saradnju i između naših kompanija, što je jako važno“, izjavio je gradonačelnik Ricci, istakavši da je činom potpisivanja sporazuma stavljena krunu na višegodišnji rad mnogih ljudi iz Pesara i da je jako sretan zbog toga. „Živio Novi Grad, Bosna i Hercegovina i naše prijateljstvo“, poručio je na kraju svog govora gradonačelnik Pesara.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar, koji je u ime načelnika Semira Efendića potpisao sporazum o bratimljenju, zahvalio je prisutnima koji su dali nesebičan doprinos da se dođe do potpisivanja ovog značajnog dokumenta.

„Kada ste u ratu i osjećaju opšte napuštenosti i u vremenu opšte devastacije, kako ljudskih života, tako i materijalnih dobara, prijatelji su jedino bogatstvo koje imate. Vi ste bili naši prijatelji u tom vremenu, i hvala vam. Danas stavljanjem potpisa na ovaj dokument podižemo saradnju na viši nivo i siguran sam da će ovaj sporazum biti garant naše uspješne saradnje na svim poljima. Naši zajednički projekti iz oblasti kulture, sporta, infrastrukture, privrede, će, siguran sam dati i doprinos našem putu prema Evropskoj uniji’, rekao je Dizdar.

Potpisivanje navedenog sporazuma nastavak je uspješne saradnje koja traje već 20 godina, a uspostavljena je između Osnovne škole „Aleksa Šantić“ i organizacije „Time for Peace“, te škole „Ana Farnk“ iz Pesara. U okviru te saradnje na volonterskoj osnovi organizirani su brojni kampovi, razmjene, stipendirani su mnogi učenici, realizirani i drugi brojni projekti kako na prostoru općine Novi Grad Sarajevo, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Direktor škole „Aleksa Šantić“ Muamer Tinjak uručio je ovom prilikom organizaciji „Time for Peace“ simboličnu donaciju za pomoć stanovništvu pogođenom nedavnim zemljotresom, a koju su prikupili učenici ove novogradske škole, u znak zahvalnosti za sve do sada zajednički realizirane projekte, stoji u saopćenju Press službe Općine.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top