Vijesti iz svijeta

Istraživanje u SAD-u pokazalo: Nema poveznica između imigracija i povećanja zločina

Istraživanje nekoliko američkih univerziteta pokazalo je kako imigracije nisu povezane s povećanjem kriminala u SAD-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanje su predvodili naučnici s Univerziteta Buffalo u saveznoj američkoj državi New York, a doprinijeli su i univerziteti Alabama, Kennesaw i Georgija te nezavisni istraživači.

”Istraživanje je donijelo čvrste i potkrijepljene dokaze da ne postoji veza između imigracija i zločina izvedenih u velikim američkim gradovima. Rezultati kojima raspolažemo pokazuju da imigracije ne povećavaju procenat kriminala, upravo suprotno, na područjima gdje su migracije češće, pljačke, krađe i ubistva su manje zabilježena”, rekao je Robert Adelman, sa Odsjeka za sociologiju univerziteta Buffalo.

Adelman je kazao kako rezultati ne podupiru političke stavove da će imigranti uzrokovati povećanje kriminala.

Dodao je kako ranija istraživanja bazirana na podacima o kriminalnim radnjama i privođenjima pokazuju kako osobe rođene u SAD-u više učestvuju u kriminalnim radnjama nego oni koji su rođeni u inostranstvu, pa su došli na američko tlo.

Upozorio je da ne tvrde kako imigranti nikada ne učestvuju u kriminalnim radnjama već da u zajednicama koje su doživjele demografsku promjenu nije zabilježena značajno veća stopa kriminala.

Adelman je izjavio kako imigranti općenito pozitivno doprinose ekonomskom i društvenom životu u SAD-u.

Istraživanje je objavljeno na internet stranici ”Science Daily”, a korišteni su podaci Federalnog istražnog biroa (FBI) o kriminalnim radnjama u periodu 1970-2010.

Izvor: Anadolija

Foto:EPA/Ilustracija

 

Povezani članci

Back to top button