Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Istanbul: Prvi susret slijepih učača Kur’ana iz 15 država

Istanbul: Prvi susret slijepih učača Kur’ana iz 15 država

U Istanbulu je u periodu od subote, do ponedjeljka uvečer organizovan prvi susret slijepih učača Kur’ana. Na ovom skupu prisustvovalo je 45 učesnika iz 15 različitih zemalja.

Predsjednik Svjetskog saveza za pružanje usluga slijepim osobama u učenju Kur’ana Salahattin Ajdin je kazao kako je ovaj skup organizovan nakon konsultacija preko interneta između njega i njegovih kolega, slijepih učača Kur’ana i ovaj skup je proistekao iz odluka Međunarodnog kongresa slijepih učača Kur’ana, održanog prošle godine u martu mjesecu u Istanbulu, kada je i osnovan Svjetski savez.

On je kazao da se ovaj Savez sastoji od brojnih institucija i pojedinaca koji pružaju usluge i pomažu slijepim osobama u učenju Kur’ana napamet. Podružnice ove organizacije postoje u 13 zemalja svijeta, među kojima su i Saudijska Arabija, Palestina, Jordan i druge arapske zemlje, zatim Britanija, Indija, Pakistan, Malezija i Južnoafrička republika.

Ajdin je izrazio želju da ovaj skup dobije karakteristike tradicionalnog i da se svake godine održava kako bi se slijepim osobama olakšalo i pomoglo u učenju Kur’ana napamet. Ovaj Savez već je sproveo program obuke za slijepe u Albaniji i Azarbejdžanu, a Ajdin je dodao: “Želimo pružiti priliku svim slijepim osobama da osjete slast Allahove knjige.”

Skup koji je održan u Sultan Ahmedovoj džamiji privukao je pažnju mnogih koji su došli čuti učenje ljudi različitih nacionalnosti i boje kože. Posebnu pažnju prisutnih privukao je kanađanin Ebu Hafsa Abdulmelik Claire, koji je opisao svoj prelazak na islam, izrazivši nadu da će baš on biti od onih koji će imati dvostruku nagradu za učenje Kur’ana, zbog poteškoća koje ima prilikom njegovog učenja.

Među prisutnima je bio i Muhammed Islah, slijepi učač Kur’ana sa Tajlanda koji je učestvovao i na takmičenju u Džiddi. On je izjavio da nema poteškoća u učenju Kur’ana, kazavši: “Onaj ko je olakšao njegovo pamćenje olakšao je i ljudima koji ga pamte bili oni Arapi ili ne.”

Ahmed Ali je Turčin, koji je naučio Kur’an u devetoj godini života u svom gradu Denizliju. Učestvovao je na brojnim takmičenjima, a prošle godine je osvojio prvo mjesto na takmičenju u Zagrebu. Također je u Dubaiju osvojio treće mjesto u kategoriji tertila.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com