DuhovnostIslamske teme

Ispunjavanje obaveza je osobina istinskih vjernika

Ispunjavanje obaveza je osobina koja podiže stepene, vrijednost i ugled onima koji je posjeduju.

Ispunjavanje obaveza je jedno od temeljnih svojstava islamskog ahlaka i jedna je od karakteristika časnih i čestitih mu’minskih duša, koja ih čini velikim u očima drugih ljudi. Pa, ako uspiješ naći povjerljivog i čestitog prijatelja, onoga koji ispunjava svoje obaveze i emanete, drži se njega dok god si živ, jer su oni koji ispunjavaju obaveze rijetki među ljudima kao što su rijetki dijamanti na zemlji.

Za saff.ba priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Rečeno je: ”Pravi gubitnik je onaj ko zanemari traženje iskrenog prijatelja, a još veći gubitnik je onaj koji izda i izgubi iskrenog i povjerljivog prijatelja.”

Ejub el-Sihtijani, rekao je: ”Kad čujem za smrt brata muslimana koji mi je bio iskren i povjerljiv prijatelj, osjećam se kao da sam ostao bez jednog dijela tijela.”

Abasijski halifa El-Me’mun, rekao je: ”Tri su stepena bratstva ili prijateljstva: prijateljstvo koje je poput hrane i bez kojeg ne možeš živjeti, prijateljstvo koje je poput lijeka, koje ti je potrebno samo povremeno i prijateljstvo koje je poput bolesti i za kojim nikad nemaš potrebe.”

Ispunjavanje obaveza (odanost i povjerenje) je znak života duše i njezine uzvišenosti. Čovjek bez odanosti i povjerenja je kao tijelo bez duše.

Ispunjavanje obaveza je bila osobina Allahovih poslanika, i Allah je pohvalio u Kur’anu Ibrahima, alejhi selam, koji je u potpunosti ispunjavao obaveze, kad je rekao za njega: ”Zar on nije obaviješten o onome šta se nalazi u listovima Musaovim i Ibrahimovim – koji je obaveze potpuno ispunjavao.” (En-Nedžm, 37.)

Nakon Ibrahima, alejhi selam, došao je predvodnik poslanika i Allahov miljenik, naš poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, sa krunom čestitosti, odanosti i ispunjavanja obaveza prema svome Gospodaru, prema islamu, prema Kur’anu, prema svome ummetu, prema svojim suprugama, prema svojim ashabima i drugim ljudima. Poslanikova sira i njegova biografija preplavljena je primjerima poslaničkog ispunjavanja obaveza kojima nema premca i primjera.

Ispunjavanje obaveza je osobina koja podiže stepene, vrijednost i ugled onima koji je posjeduju. Rečeno je: ”Ako želite znati da li je neko povjerljiv i da li je od onih koji ispunjavaju obaveze, ugovore i emanete, onda pogledajte u njegovu osjećajnost prema domovini, čežnju za svojom braćom muslimanima i često plakanje za vremenom koje mu je prošlo (a koje nije iskoristio u dobru).”

akos.ba

Povezani članci

Back to top button